Vikerraadio virgutusvõimlemine käib sel nädalal elava klaverisaate taktis

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Martin ja klaverisaatja Viive raadiostuudios virgutusvõimlemist tegemas.
Treener Martin ja klaverisaatja Viive raadiostuudios virgutusvõimlemist tegemas. Foto: Vikerraadio

Sel nädalal on Vikerraadio kuulajatel võimalik end virgutada legendaarse Viive Ernesaksa klaverimängu saatel, kes viimati mängis raadiovõimlemise taustaks 25 aastat tagasi.

Kui seni tegid treenerid esmaspäevast reedeni kell 11.05 oma võimlemiskava salvestatud muusika järgi, siis algaval nädalal näitab juhendaja Martin Kõrv harjutuse ette ja klaverisaatja Viive Ernesaks improviseerib muusika.

Virgutusvõimlemise klaverisaatjaks oli Viive Ernesaks alates möödunud sajandi 60-ndatest alates paarkümmend aastat. Ta on töötanud mitmes Eesti teatris - Estonias, Noorsooteatris, Draamateatris, olnud õppejõud konservatooriumis ja teinud palju muusikalisi kujundusi teatrietendustele ja filmidele.

Raadio hommikvõimlemise traditsioon ulatub aastasse 1934, mil võimlemispedagoog Ernst Idla ja tema klaverisaatjast abikaasa Leida Idla juhendasid hommikuti otse-eetris pooletunniseid treeninguid.

Nõukogude ajal sai tootmisvõimlemisest lausa kohustus, mille täitmist kontrollisid tervishoiuministeerium ning ametiühingute nõukogu. Sel perioodil kõlas võimlemine raadios koguni kahel korral päevas – hommikvõimlemine kell 6.45 pärast Moskva uudiseid ning virgutusvõimlemine kell 11.05. Aastatel 1946-1988 juhendasid kuulajaid võimlemismetoodik Leelo Röömel ja Dagmar Normet, klaverisaatjad olid Viive Ernesaks, Sanda Kanter, Gennadi Podelski jt. Repertuaari kuulusid palad pioneeride marsist ja viini valsist kuni tuntud lorilauludeni.

2008. aasta novembris taaselustas Vikerraadio virgutusvõimlemise, mis on eetris igal tööpäeval kell 11.05. Treenerid on Martin Kõrv, Rainer Rebane, Ülle Ptšelovodova, Gea Simson ja Kairi Kruusement.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles