Rohke soola söömine põhjustab insulti ja veresoonkonna haigusi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohke soola söömine suurendab nii insuldi tekkimise kui ka veresoonkonna haiguste esinemise riski.
Rohke soola söömine suurendab nii insuldi tekkimise kui ka veresoonkonna haiguste esinemise riski. Foto: Helin Loik / Naisteleht

Vast avaldatud uuring kinnitab, et rohke soola söömine suurendab nii insuldi tekkimise kui ka veresoonkonna haiguste esinemise riski.


Sisse söödud soola koguse ja kõrge vererõhu vahel on selge seos ning inimestel, kes piiravad oma soola tarbimist, on võimalik märgatavalt vähendada veresoonkonna haigusi, vahendab

Physorg.com

.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) soovitusel võiks päevane tarbitav soolakogus olla viis grammi, mis võrdub umbes ühe teelusikaga. Enamikes riikides jääb aga päevane tarbitud kogus kümne grammi kanti ning paljudes Ida-Euroopa riikides on kogus veelgi suurem.

Itaalia ja Briti teadlased töötasid läbi 13 avaldatud uuringut, milles osale üle 170 000 inimese, kelle puhul jälgiti seost soola tarbimise ning insultide ja veresoonkonna haiguste vahel.

Uuringu tulemuste põhjal järeldasid teadlased, kui päevast soolatarbimist vähendada viie grammi võrra, võiks igal aastal ära hoida 1,25 miljonit insuldi poolt põhjustatud ning pea kolm miljonit veresoonkonna haiguste poolt põhjustatud surma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles