Metsamoori väega taimi täis rohukapp

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise-turgutajad: Irje Karjus omatehtud loodustoodetega.
Tervise-turgutajad: Irje Karjus omatehtud loodustoodetega. Foto: Margus Ansu

Metsamoor alias Irje Karjus soovitab hea tervise nimel tarvitada aasta ringi, eriti aga talvel toiduks ja turgutuseks võimalikult omamaist, mahedat, igasugustest kemikaalidest puhtaid saadusi.

Selleks et ammutada ka talvel jõudu omamaisest rohelisest, peaks pruukima kuivatatud rohelistest taimedest klorofüllijahu. Jahusse sobivad nõges, malts, raudrohi, pune, vesihein, liivatee, petersell, till, puju, porgandilehed, kikkaputk, ohakas.



Roheline jahu ületab kõik välismaised maitseainesegud ja passib tõeliselt jõulise maitse- ja lisaainena paljudesse toitudesse. Kui enda varutud taimi pole, soovitab Karjus osta neid ravimtaimetaludest ja siis ise  jahu kokku jahvatada-segada. Ta kiidab ka Eestis kasvatatud tatart kui külluslikku vitamiinide ja mineraalide allikat.



«Joogiks on head ebaküdoonia-, kibuvitsa-, mustasõstramarjadest tee,» räägib Karjus. «Viirushaiguste ajal ei soovita ma piima ja jogurtit. Kodused mahlad ja mehud on igati kasulikud – õuna-, mustasõstra-, punasesõstra-, jõhvikamahl, kõrvitsa- ja ebaküdooniamehu.



Sidrunivee asemel sobib juua puhast vett, kus on hoitud kuuseoksi.»


Ägeda haiguse ajal tuleks vähem süüa ja rohkem juua. Süüa võiks maapirni, kõrvitsat, eestimaiseid õunu, toorest peeti väikeste suutäitena. Turgutajana võiks haiguse ajal käepärast olla mesi ja jõhvikad, angervaksa-liivatee, naistepuna-melissi- või saialille-melissi- või raudrohutee.



«Ma ei soovita palju taimi kokku panna, sest nii saab keha ja loomulik elujõud korraga liiga palju infot ning võib sattuda segadusse,» räägib Karjus. «Kuna iga taim on võimas arst, tahavad nad kõik mõjutada oma süsteemi ja haige organism ei saa aru, mida temaga teha tahetakse.»



Metsamoori sõnul mõjub tervistavalt põhjalik jalatallamassaaž. Kui palavikku ei ole, võib teha kuuma jalavanni raudrohu või angervaksaga, kuhu võib pista ka käed kuni küünarnukini.



Kurguvalu puhul mõjub hästi punase savi mask, millesse on segatud angervaksa, samuti võib kaela määrida sooja meega ja panna peale kapsaleht. Kuristada taruvaigutintuuri lahusega või salveiteega.



Kui on nohu, siis masseerida tugevalt varbaid ja varbavahesid, loputada nina meresoola lahusega ja tilgutada ninna peedimahla. Kasuks tuleb aur angervaksa ja männikasvudega, võib kasutada ka nuluõli.



Elujõu virgutamiseks võib kasutada Metsamoori Varasalve energeetilisi taimeteesid ja raudrohu või melissi lillevett, mida leiab looduspoodidest. Haiguse ajal on kasulik asendada toit nn looduslike maiustustega, mis on tehtud tatrast, kuuseokastest, meest ja metsamarjadest (muhe ja mahe Metsamoori maius ning muhe ja mahe Haanjamehe maius). Tervislik maiuspala on ka kuuseokka, porgandi ja kukeseenemaitselised meekommid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles