Diabeedijuhtude arv mitmekordistub lähematel kümnenditel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ameeriklased ei paranda oma toitumisharjumusi, ähvardab diabeedihaigete hulk USAs mitmekordistuda.
Kui ameeriklased ei paranda oma toitumisharjumusi, ähvardab diabeedihaigete hulk USAs mitmekordistuda. Foto: AFP / Scanpix

Kui rikkamates riikides üha enam leviv rasvumistrend jätkub, võib teist tüüpi diabeedi esinemissagedus lähematel aastakümnetel mitmekordistuda.

Värske uuringu kohaselt kahekordistub diabeedihaigete arv USAs aastaks 2034 ja kulud diabeedihaigete ravimisele kasvavad kolmekordseks, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator Live Science`it.

Uurimuse kohaselt tõusevad kulutused diabeetikute ravimisele praeguselt 113 miljardilt dollarilt 336 miljardi dollarini isegi siis, kui ülekaaluliste inimeste osakaal ei suurene.

Diabeedihaigete arvu tõusu taga on niinimetatud beebibuumerite, 1946. ja 1957. aasta vahel sündinud 77 miljoni ameeriklase jõudmine pensioniikka. Kuna diabeeti diagnoositakse üha varem ja ravimid on üha tõhusamad, elavad haiguse all kannatavad inimesed kauem.

«Selle tulemusena on haiguslugu pikem, võimalik on kasutada agressiivsemaid ravimeetodeid, aga samas kuhjuvad aja jooksul komplikatsioonid, mis kõik viivad suuremate ravikuludeni,» kirjutasid teadlased.

Beebibuumerid on üldiselt haigemad ja õnnetumad kui neile eelnenud põlvkond. Pooled 55-64 aastastest ameeriklastest kannatavad kõrgvererõhutõve all, mis on üks olulisemaid südamehaiguste ja insuldi riskifaktoreid.

Samas ei tasu arvata, et ülekaalulisus ja üha suurenev diabeetikute arv on ainult ameeriklaste probleem – ka Eestis on ülekaalulisus tõusuteel, viimase Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu kohaselt on juba 49,6 protsenti inimestest ülekaalulised. Viimase 13 aastaga on diabeedihaigete arv Eestis neljakordistunud, kuigi teist tüüpi diabeet on haigus, mida inimesed tahtmise korral saaksid ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles