Pesuained kahjustavad nendega töötavate inimeste kopse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka vedelate pesuainetega töötavaid inimesi võivad ähvardada kopsuhädad.
Ka vedelate pesuainetega töötavaid inimesi võivad ähvardada kopsuhädad. Foto: AP / Scanpix

Inimestel, kes töötavad pesuaineid valmistavates tehastes, on suurem oht hingamisprobleemide, sealhulgas astma tekkeks. Kõrgema haigusriski taga on ilmselt pesuainete valmistamisel kasutatavate kemikaalide mõju, selgus kahest värskest uuringust.

Ühe uuringu viisid läbi Hollandi teadlased dr. Frits van Rooy eestvedamisel ja teise britid, nende juhiks oli dr. Paul Cullinan. Hollandlaste töö tulemuseks oli see, et kopsuhädad ähvardavad ka neid inimesi, kes töötavad vedelate pesuainetega. Brittide uuringu järeldustes on aga kirjas, et praegused kemikaalide kasutamist puudutavad normid, mis on kehtestatud pulbrilitse pesuainetega töötavate inimeste kaitseks, ei ole piisavad, vahendas Reuters.

Mõlemas uuringus osales töölisi, kes kannatasid erinevate hingamisteede probleemide all alates tilkuvast ja sügelevast ninast astmani välja.

Cullinani hinnangul on üsna ilmne, et antud valdkonda puudutavad normid tuleb üle vaadata. Siiski ei saa korrektseid piire kehtestada enne, kui on kogutud rohkem andmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles