Väikese sünnikaaluga lastel algab murdeiga varem

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madal sünnikaal ennustab varajast puberteeti.
Madal sünnikaal ennustab varajast puberteeti. Foto: AFP / Scanpix
Saksamaa uurijad leidsid, et väiksemana sündivatel lastel algab murdeiga keskmisest varem.

Seos kehtis nii poiste kui tüdrukute puhul, kuid selle põhjust pole uurijaile teada, kirjutab BBC News.

Eelnevad uuringud on näidanud seost varajase puberteedi ja suurenenud rinna- ning munandivähi riski vahel.

Seost madala sünnikaalu ja varajase puberteedi vahel on täheldatud ka varem, kuid senised uuringud keskendusid ainult tüdrukutele, võttes puberteedi alguse tähiseks esimese menstruatsiooni.

Käesolevas uuringus osales aga 215 poissi ja tüdrukut, kelle kaalu ja pikkust mõõdeti sünnihetkest varase täiskasvanueani. Iga lapse puhul määrati kindlaks puberteedile eelneva kasvuspurdi algusaeg.

Selgus, et sündides 2,5-3 kilogrammi kaalunud lastel algas puberteet raskemana sündinud eakaaslastest ligi seitse kuud varem. Leiti ka, et väikelapseeas kõige kiiremini kasvanud lastel algas kasvuspurt eakaaslastest neli kuud varem.

Samuti algas tüdrukutel, kes kahe esimese eluaasta jooksul palju kaalus juurde võtsid, varem menstruatsioon.

Uuringut juhtinud Anja Kroke ütles, et füsioloogilised mehhanismid, mille kaudu väike sünnikaal murdeea algust mõjutab, pole veel selged. Ta avaldas lootust, et avastusel põhinevad edasised uuringud aitavad heita valgust varajase puberteedi ja teatud vähiliikide vahelistele seostele.

Doktor Panagiota Mitrou Maailma Vähifondist ütles tulemusi kommenteerides, et enne edasiste uuringute tegemist pole tal lapsevanematele muid soovitusi, kui õpetada oma järeltulijatele tervislikuks eluks vajalikke oskusi nagu õige toitumine, normaalkaalus püsimine ja spordiga tegelemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles