Ravimipoliitika juht: apteegid kardavad konkurentsi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika juhi Dagmar Rüütli sõnul tuleb 2005. aastal kehtestatud apteekide asutamise piirang kaotada seetõttu, et selle ainus mõte - vältida apteekide koondumist linnadesse - ei ole täitnud oma eesmärki, vaid on pigem pärssinud konkurentsi, mille tekkimist apteegid nüüd kardavad.


«Tegemist on ju ettevõtlusvabaduse piiranguga,» tõdes Rüütel. Tema sõnul ei ole mõtet piirata millegi uue tekkimist - seal, kus ei ole huvi apteeke asutada, sest kellelegi ei ole ravimeid müüa, seal ei teki tema sõnul uusi apteeke nagunii; kuid kus on huvi, on inimesi, kellele müüa, seal praegune seadus piirab vabadust.

Samas ei saa Rüütli sõnul öelda, et maapiirkondades uute apteekide avamise vastu huvi puuduks. Ravimiamet on tema sõnul pidanud nii mõnigi kord maapiirkondadesse apteekide asutamise taotlustele ära ütlema põhjusel, et seadus ei luba. Nimelt on apteekide asutamine maapiirkondades praegu keelatud vähem kui ühe kilomeetri kaugusele teisest apteegist.

Maainimeste olukorda parandavad teised meetmed

Apteekide ühenduse juhataja Kadri Tammepuu sõnul ei mõjuks apteekide asutamise piirangu kaotamine hästi, kuna maapiirkondades on niigi raske tegutseda ning suuremad võimalused linnades uusi apteeke avada viiks linnadesse ära tööjõu ja teeks maal apteekide asutamise veelgi mõttetumaks.

Dagmar Rüütel ütles aga, et maa-apteekide olukorda peaks parandama eile menetlusse võetud seaduseelnõu, millega leevendatakse apteegiteenuse osutamise nõudeid. See tähendab, et maa-apteegid ei pea ise ravimeid valmistama ja saavad edaspidi hakkama väiksemate investeeringutega.

«Lisaks me teeme ju e-apteegi projekti praegu, kus on võimalik ravimeid interneti teel tellida ja posti teel kohale toimetada, mis täna on keelatud,» märkis Rüütel.

«Me kaotame keelu ja loome regulatsiooni, et kui keegi tahab seda teha, siis kuidas seda teha,» rääkis ta. Praegu on Rüütli sõnul apteegid e-apteegi vastu, kuid erimeelsusi proovitakse lahendada ja järgmise aasta esimese kvartali jooksul võiks tema sõnul tekkida konkreetsem kavand.

Dagmar Rüütel märkis, et ainsana on praegu apteekide asutamise piirangute kaotamise vastu olemasolevad apteegid. «Just nimelt apteegid kui ettevõtted,» toonitas ta, lisades, et see ei sõltu sellest, kas tegemist on suure keti või väiksemate ettevõtetega - konkurentsi kardavad kõik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles