Mõjukaimaks persooniks meditsiinis sai tänavu Peeter Mardna

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mardna.
Peeter Mardna. Foto: Mihkel Maripuu

Ajalehe Meditsiiniuudised lugejad valisid sel aastal esimest korda aasta meditsiini mõjutajat, kelleks sai tervishoiuameti järelevalveameti juht arst Peeter Mardna.

Meditsiini mõjuta kandidaatideks olid inimesed, kes Eesti tervishoiukorralduses tänavu kõige rohkem silma paistsid ja meditsiinivaldkonda mõjutasid. Valik tehti kümne inimese seast.

Pea iga viies lehelugeja andis hääle kauasele tervishoiujuhile Peeter Mardnale. Muu hulgas nurises Mardna tänavu avalikult perearstide suurte privileegide ja rahakülluse üle ja avalikustas mitu patsientide raviga seotud probleemjuhtumit.

«Eks see on inimese edev suu ja eksponeerimise vajadus,» vastas Mardna küsimusele, miks tal alati kõige kohta midagi öelda on. «Paljud minust targemad ja põhjalikumad inimesed räägivad vähem ja neid pannakse ka vähem tähele.»

Radioloog Peeter Mardna on olnud 1974- 1992 Eesti NSV pearadioloog, 1987-2001 Magdaleena haigla peaarst ja 2001-2002 Ida-Tallinna Keskhaigla juhataja. 2002. aastast on ta tervishoiuameti järelvalveosakonna juhataja ja juhatab ka arstliku ekspertiisikomisjoni tööd. Uuest aastast jätkab Mardna terviseameti juhtivinspektorina, eelistades töötamist pensionile siirdumisele.

Teiseks meditsiinimõjutajaks hääletasid Meditsiiniuudiste lugejad arstide liidu tegevjuhi Katrin Rehemaa, kes väsimatult seisab arstide õiguste eest. Kolmandaks jäi populaarne perearst Anneli Kalle-Talvik.

Neljandaks hääletasid lugejad Mart Ustavi, TÜ tehnoloogiainstituudi juhataja, kes lõi terapeutilise HIV-vaktsiini kandidaadi, mis alandab viiruse tiitrit organismis.

Järgnesid sotsiaalminister Hanno Pevkur ja haiglate liidu ja Pärnu haigla juht Urmas Sule. Pärast neid sai koha haigekassa juht Hannes Danilov ja Siiri Põllumaa, ämmaemandate liidu president, kes võitles ämmaemandatele välja piiratud retseptiõiguse alates järgmise aasta aprillist.

Üheksandaks hääletasid lugejad Andres Salumetsa, viljatusravikliiniku NovaVita juhi, kelle algatusel on sel aastal teoks saanud Reproduktiivmeditsiini ja Biotehnoloogia Teadus- ja Arenduskeskus ehk viljatusraviklaster. Viimaseks jäi Akshay Mody, ravimitootja GSK Eesti tegevjuht. Tema käe läbi sai teoks ravimitootjate liidu vastutulek sotsiaalministeeriumi rahamuredele retseptiravimite rahastamisel. Selle ettepaneku järgi säästis haigekassa retseptiravimitelt 50 miljonit krooni, mis tootjatele tähendas 60 miljonit krooni väiksemat käivet.

Meditsiiniuudised on arstide ja farmatseutide sõltumatu häälekandja, mis ilmub üle nädala ja mille lugejaiks on ligi 2000 arsti-apteekrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles