Tänu väikestele kätele on naise puudutus tundlikum

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmede ragistamine ei tee neile liiga. Vastupidi!
Sõrmede ragistamine ei tee neile liiga. Vastupidi! Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Hiljuti tehtud uuringu tulemused viitavad asjaolule, et naiste puuteaisting on meeste omast tundlikum, kuna naiste sõrmed on väiksemad.


Kanada uurijad leidsid, väiksemate sõrmede higipooride tihedus on suurem. Sõrmeotsa puuteretseptorid, mis koonduvad ümber higipooride, on tänu sellele tihedalt koos, kirjutab

BBC

.

Kõrgem tundlikkus võib parandada võimet sooritamaks täpseid toiminguid nagu näiteks tikkimine või opereerimine.

Uurijad joonistasid progresseeruvalt väiksemate vahedega paralleeljooni saja vabatahtliku sõrmeotstele. Väiksemate sõrmedega inimesed, kes olid enamasti naised, suutsid eristada ka tihedamaid jooni.

Dr Andy Bremner Londoni Ülikoolist, kes on varemalt uurinud laste puuteaistingut, seletas, et lapsed peavad puudutust väga oluliseks informatiivseks tajuks võib-olla just selle pärast, et nad on tänu oma väikestele sõrmedele ja kehadele palju tundlikumad.

Ameerika arst Tiffany Field aga arvas, et tulemused võivad olla mõjutatud sellest, et naiste nahk on pehmem kui meeste oma ning see on raku tasandil veidi teisiti üles ehitatud.

Järgmisena plaanib mees uurida, kas lastel on tundlikumad sõrmed kui täiskasvanuil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles