Ameerikas läbi viidud värske uuringu kohaselt paneb kunstlike magusainete kombineerimine päris suhkruga organismi eritama hormooni, mis tekitab inimesel täiskõhutunde ning aitab kontrollida veresuhkru taset.
Suhkruasendaja muudab keha reaktsiooni glükoosile
Kuna suhkruasendajad on praktiliselt süsivesikutevabad, on arvatud, et neil ei ole mingit mõju sellele, kuidas keha glükoosiga toime tuleb, kirjutab Reuters.
Nüüd on aga ilmnenud, et magusained võivad päästa valla glükagooni-sarnase peptiit-1 (GLP-1). GLP-1 eritub seedetraktis siis, kui inimene sööb, andmaks ajule märku kõhu täitumisest ning ohjeldades sellega söögiisu ja tarbitavate kalorite hulka.
Uuringut juhtinud dr Rebecca J. Brown ja tema meeskond lasi 22 normaalkaalus noorel inimesel teha kaks glükoositesti.
Testides, mis jälgisid, kuidas inimeste ainevahetus glükoosile reageerib, pidid katsealused mitmetunnise paastumise järel ära jooma suhkrut sisaldava joogi.
Kümme minutit enne suhkrujoogi sissekallamist jõid osalejad ära kas kaks kolmandikku suhkruasendajat sisaldavat dieetkoolat või sama koguse gaseeritud vett.
Mõlemal juhul oli katsealuste vereglükoosi taseme tõus võrdne. Küll aga tõdesid teadlased, et inimestel, kes jõid kõigepealt dieetkoolat, eritus tunduvalt suuremal määral GLP-1 hormooni kui neil, kes jõid kõigepealt gaseeritud vett.
Varasemad uuringud on näidanud, et kui kunstlikke magusaineid tarbida süsivesikuteta, siis GLP-1 hormoonid valla ei pääse. «Küll aga näitavad meie tulemused, et kombineerudes glükoosiga aktiviseerib suhkruasendaja GLP-1,» selgitas dr Brown.
Veel pole teada, mida see lihtsale koolajoojale tähendab, ent asjaolu, et mõju ilmnes väga väikse koguse joogi tarbimisel, võib uurijate arvates osutuda igapäevaelus oluliseks.