Suitsetamisest loobumine pärast südamerabandust pikendab eluiga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamerabanduse üle elanud ja suitsetamisest loobunud inimesed elavad kauem, kui need, kes tõmbavad suitsu edasi.
Südamerabanduse üle elanud ja suitsetamisest loobunud inimesed elavad kauem, kui need, kes tõmbavad suitsu edasi. Foto: Caro / Scanpix

Iisraelis tehtud uuring kinnitab, südamerabanduse üle elanud ja suitsetamisest loobunud inimesed elavad kauem kui need, kes kimuvad suitsu pärast rabandust edasi.


Uuringust, mis analüüsis üle 1500 südamerabanduse juhtumit 13 aasta jooksul, tuli välja seegi, et ellujäämise võimalus suurenes ka neil, kes suitsetamist vähendada suutsid, vahendab

Reuters

.

Uurijad kõrvutasid südamerabanduse üle elanud ja suitsetamisest loobunud inimesed nendega, kes jätkasid suitsetamist ning leidsid, et uuringu perioodi vältel oli loobunute puhul suremise tõenäosus 37 protsenti väiksem.

Inimeste puhul, kes olid suitsetamisest loobunud enne südamerabandust, oli suremise tõenäosus poole väiksem kui neil, kes suitsetamist jätkasid.

«Südamerabanduse saanud suitsetajatel peaks olema võimalik saada suitsetamisest loobumiseks vajalikku abi,» selgitas dr Yariv Gerber Tel Avivi Ülikoolist.

Uuring kaasas 1521 üle 65-aastast inimest, keda oldi aastatel 1992 ja 1993 pärast südamerabandust Iisraeli kaheksas haiglas ravitud. 27 protsenti uuringus osalenutest polnud kunagi suitsetanud, 20 protsenti olid endised suitsetajad ning üle poolte suitsetasid rabanduse saamise ajal.

Pärast haiglast väljasaamist püüdis enamik suitsetamisest loobuda ning neist 35 protsenti suutis järgneva 10-13 aasta vältel sellest hoiduda.

Uuringuperioodi vältel suri 427 patsienti. Risk oli suurim nende hulgas, kes jätkasid suitsetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles