Haigekassa maksab miljoneid ravi eest välismaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahaloomuliste kasvajate puhul on järjekord lõikuslauale kolm kuni neli nädalat.
Pahaloomuliste kasvajate puhul on järjekord lõikuslauale kolm kuni neli nädalat. Foto: Mihkel Maripuu

Haigekassa on lõppeval aastal saatnud välismaale ravile üle 85 inimese, tasudes nende sealsete operatsioonide eest üle 17 miljoni krooni.

Avalike suhete juhi Evelin Koppeli sõnul esitati aasta üheksa kuu jooksul plaanilise välisravi kompenseerimiseks haigekassale 102 avaldust, millest 85 rahuldati.

«Üheksa kuu kulud olid umbes 17,5 miljonit krooni ja peamiselt esitati taotlus Soome ravile minekuks,» sõnas Koppel.

«Kallimad ja erilisemad on tavaliselt elundi siirdamised, mida Eestis ei tehta. Harilikult on need väga väikestele lastele. Sel aastal saadeti plaanilisele välisravile ka inimene, kes vajas jalaoperatsiooni, kuid tal oli ühtlasi raske hemofiilia vorm,» ütles ta.

Välisriigis osutatud raviteenuse tasumise võtab haigekassa end kanda siis, kui soovitud ravi ja sellele alternatiivseid tervishoiuteenuseid Eestis ei osutata. Samuti peab soovitud ravi olema isikule näidustatud ja sel peab olema tõendatud meditsiiniline efektiivsus ning eesmärgi saavutamise keskmine tõenäosus vähemalt 50 protsenti. «Välisriiki ravile suunamine tugineb arstliku konsiiliumi arvamusel,» lisas Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles