Toidu lõhn mängib täiskõhutunde tekkimises tähtsat rolli

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögikoha hinnataset mõjutavad peamiselt üür ja tooraine hind.
Söögikoha hinnataset mõjutavad peamiselt üür ja tooraine hind. Foto: SCANPIX
Hollandi teadlased leidsid, et täiskõhutunde tekkimises mängib olulist rolli ka toidu lõhn.

Nimelt jõuavad toidulõhna moodustavad molekulid söömise ajal suuõõnest ninna ja aitavad näljatunnet leevendada, mõjutades söögiisu reguleerivaid ajupiirkondi, kirjutab LiveScience.

Hollandis Edes asuva NIZO toidu-uuringute keskuse teadlased avaldasid lootust, et nende avastusest on abi rasvumisepideemiale piiri panemises.

Katsete käigus õnnestus uurijatel mõjutada seda, kui hästi üks või teine toit kõhtu täitis. Näiteks muutis joogile toidulõhnade lisamine selle katsealuste arvates toitvamaks ning neil sai seda juues kõht kiiremini täis.

Leiti ka, et tahked toidud täitsid paremini kõhtu, kuna ajal, mil neid mäluti, jõudis suust ninna rohkem lõhnamolekule. Täiskõhutunne saabus märgatavalt kiiremini ka siis, kui toidule lisati süsivesikute ja valkudega seotud lõhnu – võib-olla seetõttu, et aju seostab neid suurema energiasisaldusega.

Nälja leevendamisel olid tõhusamad mitmest komponendist koosnevad lõhnad, mis ilmselt annavad ajule märku, et eine on suur ja koosneb erinevatest toiduainetest.

Uurijad loodavad, et edaspidi õnnestub luua toite, millel on täiskõhutunde tekkimist kiirendav lõhn. Toidutehnoloog Rianne Ruijschopi hinnangul sööksid inimesed muudetud lõhnaga toite tarbides umbes kümme protsenti tavalisest väiksema toidukoguse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles