Rahutute jalgade sündroom ja impotentsus võivad olla seotud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahel tervisehäirel, mis tunduvad omavahel täiesti mitteseotud olevat, võib tegelikult olla midagi ühist: vanematel meestel, kes kannatavad rahutute jalgade sündroomi all, esineb värske uurimuse järgi ligi kaks korda suurema tõenäosusega ka impotentsust.



Dr. Xiang Gao ja tema kolleegid Harvardi rahvatervise koolist võtsid vaatluse alla enam kui 23 000 meessoost hambaarsti, optometristi, veterinaari ja muud tervishoiutöötajat, kes täitsid regulaarselt tervisega seotud küsitlusi, kirjutab

Reuters

.

Aastatel 2000 ja 2004 paluti meestel hinnata oma erektsiooni viiepallisel skaalal. Aastal 2002 vastasid mehed rahutute jalgade sündroomiga seotud küsimustele. Ühelgi vaatlusalustest polnud diabeedi või artriiti, mis võinuks suurendada rahutute jalgade sündroomi esinemisriski.

Umbes 4 protsenti meestest kirjeldas rahutute jalgade sündroomi sümptomeid. Need mehed olid keskmiselt 70 aastat vanad. Ilma rahutute jalgade sündroomita mehed olid keskmiselt kaks aastat nooremad, tegid rohkem trenni ja suitsetasid vähem.

Rahututest jalgadest raporteerinud meestest oli 53 protsendil lisaks probleeme erektsiooniga. Ülejäänud meestest oli neid probleeme 40 protsendil.

Potentsiprobleemi tõenäosus varieerus sõltuvalt rahutute jalgade sündroomi raskusastmest, leidsid teadlased. Meestel, kel esines rahutute jalgade sündroomi 5-l kuni 14-l ööl kuus, oli võrreldes sündroomist puutumata meestega 16 protsenti suurem potentsiprobleemi tõenäosus; samas kui meestel, kes kannatasid rahutute jalgade sündroomi all enam kui 15-l ööl ühes kuus, oli see tõenäosus lausa 78 protsenti kõrgem.

Samuti selgus, et ei vanus, rass, kehakaal ega suitsetamine ei avaldanud olulist mõju nende kahe seisundi vahelise seose tõenäosusele.

Dr. Thomas Pollmächer Saksamaa Ingolstadti haiglast märkis, et uurimuses ei küsitud vabatahtlike käest, kas arst on kummagi käsitletud tervisehäiretest diagnoosinud, vaid uuriti pelgalt sümptomite kohta, mis on uurimuse nõrkuseks.

Dr. Xiang Gao kinnitas, et uurimuse läbiviimisega polnud seotud ükski ravimifirma. Gao ütles Reutersile, et tema meeskond oli märganud, et mõlemad seisundid tunduvad olevat seotud olulise neurotransmitteri dopamiiniga.

Et avastatud seost paremini edasi uurida, sooviks Gao viia läbi uurimuse meestega, kel on juba kindlalt diagnoositud rahutute jalgade sündroom.

Ameerika unemeditsiini akadeemia president dr. Clete Kushida märkis siiski, et olemasolevate uurimistulemuste põhjal oleks hea, kui arstid küsiks oma rahutute jalgade sündroomi all kannatavatelt meespatsientidelt ka võimalike erektsiooniprobleemide kohta.

Kushida hinnangul on võimalik, et rahutute jalgade sündroomi vastastest ravimitest võib olla kasu ka erektsioonihäirete ravis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles