Digiretseptide väljastamisel suuri tõrkeid pole esinenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept hakkas kehtima 1. jaanuarist.
Digiretsept hakkas kehtima 1. jaanuarist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Aasta algusest ei anta inimestele arsti juures enam rohelist paberretsepti, apteegist ravimi ostmiseks piisab isikut tõendava dokumendi näitamisest, sest tööle hakkas digiretseptisüsteem. Siiski saab veel jaanuaris ja veebruaris ravimeid kätte ka paberretseptidega.




Kui Ida-Tallinna keskhaigla juures paikneva Kesklinna apteegi proviisori Sirje Pettai sõnul on esmaspäevad alati tihedad tööpäevad, siis eile oli seal üsna rahulik. Pettai ei pidanud aga põhjuseks seda, et inimesed on digiretseptide kasutusele tuleku tõttu kohkunud ega julge ravimeid ostma tulla. Pigem tingis suhtelise vaikuse ikka veel kestev puhkusemeeleolu.

«Hommikupoolikul väljastasime digiretsepte küll ja suuri tõrkeid ei tekkinud,» nentis Kesklinna apteegi farmatseut Ave Niidu. «Mõnikord pidi helistama ja küsima, miks ei ole retsept veel arvutisse laekunud, aga keegi ravimist ilma ei jäänud.»

Kokku oli eilseks Eestis väljastatud üle 10 200 digiretsepti ja nende alusel ravimeid välja ostetud 2500 korral. Ida-Tallinna keskhaiglas töötavad arstid käisid vahepeal isegi apteegis pärimas, kas digiretsept töötab ja nad võivad neid välja kirjutada.

Siiski nentisid nii Niidu kui Pettai, et esialgu ostetakse rohkem ravimeid siiski paberretseptidega ja tunni aja jooksul soetas Kesklinna apteegist digiretseptiga ravimi vaid üks inimene.

«Ma ostsin esimest korda ja väga kiiresti käis kõik,» rõõmustas kõrva-, nina- ja kurguarst Galina Nikitina. Ise ta arstina digiretsepti siiski veel välja kirjutama ei kipu. «Natuke peab veel õppima, aga kaks kuud on ju veel aega ka,» põhjendas ta.

Ka haigekassa hinnangul hakkas digiretseptisüsteem tööle suuremate tõrgeteta.

Digiretsept
• Digiretsept hakkas kehtima 1. jaanuaril 2009.
• Jaanuaris ja veebruaris väljastatakse veel ka paberretsepte, kuid märtsis kaob paberretsept lõplikult ning apteeki minnes tuleb kaasa võtta pildiga isikut tõendav dokument.
• Erandkorras saab siiski ka tulevikus välja kirjutada paberretsepti, näiteks elektrikatkestuste ajal. Samuti ei pea arst koduvisiitidel arvuti või printeriga ringi liikuma, vaid kirjutab retsepti paberile.
• Ka tulevikus saab paluda kellelgi teisel oma ravimile järele minna, ostja peab teadma vaid retseptiomaniku isikukoodi. Süsteemi talletatakse ka ravimi ostja isikukood.
• Vajadusel saab ravimite võimalike väljaostjate ringi piirata.
Allikas: sotsiaalministeerium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles