Kuidas kanda rasket kotti end vigastamata

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raske käekott mängib naiste selja- ja kaelaprobleemide osas suurt rolli.
Raske käekott mängib naiste selja- ja kaelaprobleemide osas suurt rolli. Foto: SCANPIX

Koormuste kandmine tekitab seljaprobleeme nii lastel kui ka täiskasvanutel. Portaal Health.com jagab soovitusi, kuidas kanda rasket kotti nii, et hiljem ei peaks suurte valudega arsti poole pöörduma.

Rühihäirete kujunemisel laste ja täiskasvanute puhul on nii koti raskuses kui ka koti kandmise viisis tähtis osa. Halb rüht süveneb, kui kanda pidevalt rasket kooli- või käekotti vaid ühes käes või ühel õlal. Laste puhul peaks koolikott olema alati kahe rihmaga ning seda peaks kandma mõlemal õlal. Vastasel juhul võib tekkida skolioos ehk selgrookõverus ning küfoos ehk kumerselgsus.

Lihtsad reeglid

Kott peaks olema maksimaalselt 15 protsenti (soovitatavalt 10 protsenti) inimese kehamassist. Seega ei tohiks 65 kilogrammi kaaluv inimene kanda raskemat kotti kui 10 kilo. Selle reegli vastu eksides muutub märgatavalt kehahoiak ning võivad tekkida pikaajalised kaela- ja seljaprobleemid.

Soovitatav oleks kanda kahe rihmaga kotti, et korraga saaksid koormust mõlemad õlad. Rohkem kaela- ja seljaprobleeme esineb naistel ja neil, kes istuvat tööd teevad. Kui ühe rihmaga kott on siiski ainus võimalus, peaks seda kord vasaku, kord parema õla peal kandma.

Esemed peaksid olema kotis ühtlaselt jaotatud. On leitud, et sellisel juhul tekib vähem terviseprobleeme. Samuti on tõestatud, et risk erinevate terviseprobleemide tekkeks väheneb ka siis, kui kanda kotti tihedalt keha vastas.

Seljaravi.ee andmetel hoitakse õlakoti kandmisel ühte õlga pisut kõrgemal, et rihm maha ei libiseks. Asendi tasakaalustamiseks kallutatakse pisut ka pead ja kaela. Lisaks ühepoolselt mõjuvale raskuskoormusele, takistab ühe õla fikseerimine liikumist ka teises õlas.

Keha pikemaajaline asümmetriline koormamine kõnnaku ajal ja vaba liikumise puudumine õlgades ja puusades võib olla piisav põhjus muutuste tekkeks nii lihastes kui lülisambas. Õlakoti kandmine on üks võimalikke kaela-turjavalu tekitajaid. Perioodiliselt esinev kaelavalu on piisav põhjus seljaarsti juurde pöördumiseks, et enneteda häire süvenemist (kiirguv valu kätte või kuklasse jne.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles