Eesti Tervise Fond soovitab e-sigareti võrdsustada tubakatoodetega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eero Merilind.
Eero Merilind. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

SA Eesti Tervise Fond tegi sotsiaalministrile ettepaneku võrdsustada e-sigaret tubakatoodetega, keelata toote reklaam, müük alaealistele ja  avalikes kohtades  suitsetamine ning maksustada nikotiinivedelik aktsiisiga.

«E-sigarettide tarbimine on plahvatuslikult kasvanud ka alaealiste seas, kusjuures ilma analüüsita ei ole võimalik kindlaks teha, kas konkreetse e-sigareti täitevedelik sisaldab nikotiini või mitte. Kui lapsed ühistranspordis e-sigaretti tõmbavad ja neid keelama läinud täiskasvanule ütlevad, et see ei ole keelatud tegevus, siis on selge, et ühiskonnale on vaja selgeid regulatsioone,» ütles Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees Eero Merilind.

«E-sigarettide reklaamides kasutatakse argumenti, et tegemist on tervisliku tegevusega, mis on eksitav väide, sest nikotiin on närvimürk mistahes manustamisviisi puhul. E-sigareti turundajad väidavad, et  tegemist on tervislikuma  alternatiiviga sigarettidele, kuid tegelikult  ei ole uuringuid, mis seda väidet kinnitaksid ning e-sigarettide kasutamise pikaajaline toime ei ole teada,» seisab pöördumises.

Eesti Tervise Fondi hinnangul tuleb e-sigareti suhtes rakendada kõiki tubakatoodetele seaduses kirjeldatud müügi ja tarbimise  piiranguid, mis tähendab muuhulgas müügipiirangut ja tarbimispiirangut alaealistele ning e-sigareti kasutamise keelustamist kohtades, kus ka suitsetamine on keelatud.

Eesti Tervise Fondi ettepanekul tuleb e-sigarettide täitevedelikes sisalduv nikotiin maksustada tubakaaktsiisiga, mis võimaldaks tuua lisaraha pingelisse riigieelarvesse. «Praegu on e-sigarettide täitevedelike äri igasuguse pahede suhtes kehtestatud aktsiisiga koormamata, olles väga kasumlik, ning selle arvelt on võimalik teha suurejoonilisi reklaamikampaaniad uute tarbijate värbamiseks.»

Kuna praegu ei ole Eestis kättesaadavaid andmeid e-sigarettide tarbimise kohta, siis teeb Eesti Tervise Fond ka ettepaneku lisada küsimused e-sigarettide tarbimise kohta nii Tervise Arengu Instituudi kui ka Eesti Konjunktuuriinstituudi läbiviidavatesse uuringutesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles