Arst: patsientide omavastutus lühendaks järjekordi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla.
Haigla. Foto: Toomas Huik / Postimees

Uroloog Toomas Tamme sõnul aitaks meie odavast meditsiinist ja tegelikult arstiabi mittevajavatest patsientidest tingitud pikki vastuvõtujärjekordi lühendada patsiendile omavastutuse kehtestamine.

Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogiaosakonna juhataja Toomas Tamme sõnul on arstide vastuvõtud ülekoormatud põhjusel, et meditsiin on Eestis odav, kirjutab portaal med24.

Tamme sõnul valitseb hetkel olukord, kus selleks, et haigla või perearstikeskus püsiks, peab ta väga palju midagi tegema, sest kõik, mida ta teeb, on odav. Peamiselt tasub kvantiteet.

«Meil on küll omad normid, aga kui me nende normidega töötaksime, oleks haigla kolme kuu pärast pankrotis,» lausus Tamm.

Ta tõi näiteks, et tal on norm kolm haiget tunnis, mis on väga mõistlik aeg, kuna kahekümne minutiga saab tähtsaid ja olulisi asju läbi vaadata, vestelda ja teha plaane.

«Aga tegelikult võtan ma haige vastu 5-6 minutiga ning 18 haige asemel on 40-50 haiget vastuvõtul – see ei ole normaalne,» ütles Tamm. «Aga need ei ole tegelikult ka haiged inimesed, vaid need on inimesed, kellele tundub, et nad on haiged või kes pöördusid küll perearsti poole, kuid tahavad lihtsalt midagi veel teada.»

Tamm selgitas, et kui inimene on haige, siis ta võiks loomulikult saada kõigile võrdset haiguskindlustust, mille eest me kõik maksame.

«Aga kui mul tekib küsimus, kas mu kõrv on ikka suur või väike, siis selle arvamuse saamise eest peaks inimene ise maksma,» ütles Tamm, lisades, et mõnel inimesel on vaja selliseid asju teada kohe täna ja agressiivselt ning kui perearst ei taha teda vastuvõtule saata, siis läheb ta erakorralise meditsiini osakonda.

«Seal laseb ta rivitult teha endale kõik uuringud, sest muidu hakkab ta karjuma ja kirjutama kaebusi,» kirjeldas Tamm. «Seal töötavad nooremad arstid ei taha endale jama kaela. Teevad kõik analüüsid rahulikult ära, haigekassa maksab selle kinni.»

Tamm on veendunud, et kui inimesel tekivad tervisehäired, siis on küsimus hoopis teine, ent kui ei ole selge, mis probleem on, kuid inimene tahab eriarstilt kiiret vastust, siis see on küsimus, mida ühiskond ei peaks kinni maksma.

«See on nõustamine, mitte meditsiin ja selle eest peaks inimene võtma omavastutuse,» lausus Tamm. Tamm nentis, et haigla on muidugi huvitatud, et saaks palju ja odavalt, sest muidu ei saaks ta üldse raha, kuid kinnitas, et tema hinnangul ei saa mahu pealt enam edasi minna.
 
«Omavastutus peaks igal juhul olemas olema. See korrigeeriks praegust hüsteeriat,» ütles Tamm. «Kui ikka järjekord on kolm kuud ja inimene tahab lihtsalt teada, kas ta on haige või terve, siis ta peaks selle eest maksma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles