Uimastitarvitajatest saavad elupäästjad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa riikliku naloksooniprogrammi algataja Stephen Malloy ja Tervise Arengu Instituudi eksperdi Aljona Kurbatova sõnul vajavad naloksooni saanud inimesed kindlasti koolitust, sest esmaabi andmise kohta üledoosi korral liigub inimeste seas palju müüte.
Šotimaa riikliku naloksooniprogrammi algataja Stephen Malloy ja Tervise Arengu Instituudi eksperdi Aljona Kurbatova sõnul vajavad naloksooni saanud inimesed kindlasti koolitust, sest esmaabi andmise kohta üledoosi korral liigub inimeste seas palju müüte. Foto: Peeter Langovits

Esimesed 12 Eesti uimastitarvitajad said eelmisel nädalal pärast koolitust kaasa seni vaid kiirabivarustuse hulka kuulunud ravimi naloksooni, mis aitab üledoosi korral inimese elule tagasi.

«Eesti on Šotimaa järel teine riik maailmas, kus naloksooni jagamist sõltlastele rahastatakse riiklikult,» rääkis Šotimaa riikliku naloksooniprogrammi algataja Stephen Malloy, kes nõustab Eesti vastavat programmi. Teistes riikides tegelevad sellega MTÜd ning valdavalt rahastavad tegevust välisfondid.

Malloy sõnul on Eesti ja Šotimaa uimastitarvitamise statistika poolest sarnased. «Meil on sama palju narkomaane ja eriti opioidide kasutajaid nagu Eestis. Traagiliselt sarnaneme teiega ka selle poolest, et meil on palju narkosurmi,» tõdes Malloy. Aga just opioidide (heroiini, fentanüüli ehk valge hiinlase, 3-metüülfentanüüli ehk afgaanlase) kasutajaid aitabki naloksoon päästa.

Küsimusele, kas teadmine elupäästva süsti kergest kättesaadavusest võiks muuta ka narkomaani suhtumist surma, tõdes Malloy, et paljud uimastitarvitajad ei karda surma nagunii. «Nad riskivad iga päev ja on sageli surmale lähedal,» tõdes ta.

Narkosõltlastega tegelejad samas nendega surmast ei räägi. «On mõttetu öelda, et oi-oi, sa võid saada üledoosi. Aga samas ei küsita inimeste käest, kas sa mõistad seda riski, kas me võime sulle näidata, kuidas seda vähendada, sest su elu on meie jaoks oluline,» rääkis narkoekspert.

Kui seni narkomaanidele pakutud metadooni asendusravi puhul tuleb ette, et selle saaja müüb aine hoopis maha, siis naloksooniga on see Malloy sõnul välistatud, kuna tegu on metadooni täieliku vastandiga. «Metadoon on agonist ehk tal on narkootikumiga sarnane toime, naloksoon on antagonist, mis blokeerib ravimi mõju,» selgitas ta. Seetõttu ei ole aine mustal turul hinnas ja seda ei saa tänaval maha müüa.

Malloy sõnul on olnud juhtumeid, kus narkomaanid saavad suisa pahaseks, kui seda on kasutatud. «See on elupäästev, aga mitte meeldiv kogemus,» nentis Malloy.

Mullu suri narkootikumide üledoosi tõttu Eestis 170 inimest, Šotimaal aga 581.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles