3D-filmid võivad tuua peavalu ja silmahädad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D-film võib paljastada tähelepanuta jäänud silmahädad.
3D-film võib paljastada tähelepanuta jäänud silmahädad. Foto: Toomas Huik.

USA silmaarstide sõnul võiksid filmisõbrad enne 3D-kino vaatamist lasta kontrollida oma silmi ja uurida, kas neid ei ohusta kolmedimensiooniline peavalu.

Chicagos tegutsev silmahaiguste professor doktor Michael Rosenberg selgitas, et maailmas on palju inimesi, kes elavad oma igapäevast elu teadmata midagi neid kimbutavatest väikestest silmaprobleemidest. 3D-filmi vaadates võivad need hädad aga välja lüüa, kuna tegemist on täiesti uue tajukogemusega, vahendas Reuters.

Tavaolukorras kompenseerib aju need väikesed hädad probleemideta, kuid pikema 3D-filmi puhul on selleks tarvis suuremat mentaalset pingutust, mis võibki tähendada, et peavalu on kerge tulema.

Rosenbergi kolleeg doktor Jahn Hagan märkis, et osa inimesi, kelle sügavustaju on normaalsest erinev, ei pruugi kinolinalt kolmedimensioonilist pilti üldse näha. Lisaks on see keeruline juhul, kui inimesel on probleeme silmalihastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles