Cinamon: 3D-kino mõju tervisele sõltub tehnikast

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinoelamuse asemel võib saada peavalu.
Kinoelamuse asemel võib saada peavalu. Foto: Toomas Huik

Kinokeskus Cinamoni juhatuse liikme Tiina Drui sõnul sõltub uudsete 3D-filmide mõju väga palju kinotehnika kvaliteedist.


Reuters kirjutas esmaspäeval, et USA silmaarstide sõnul võiksid filmisõbrad enne 3D-kino vaatamist lasta kontrollida oma silmi ja uurida, kas neid ei ohusta kolmedimensiooniline peavalu.

Chicagos tegutsev silmahaiguste professor doktor Michael Rosenberg selgitas, et maailmas on palju inimesi, kes elavad oma igapäevast elu teadmata midagi neid kimbutavatest väikestest silmaprobleemidest.

Kui tavaolukorras kompenseerib aju need väikesed hädad probleemideta, siis pikema 3D-filmi puhul on selleks tarvis suuremat pingutust, mis võibki tähendada, et peavalu on kerge tulema.

Cinamoni juhatuse liikme Tiina Drui sõnul on Eestis võimalik 3D-filme vaadata kahe põhimõtteliselt erineva tehnoloogia abil. «Senistes Eesti 3D-valmidusega kinosaalides kasutatakse 3D-filmide näitamiseks patareitoitel toimivaid aktiivprille, kus sisuliselt on vaataja mõlema silma ees väikene vilkuv LCD-ekraan ning 3D-illusioon tekib silmadele vaheldumisi erinevat pilti näidates,» selgitas ta.

Solarise Cinamon tõi aga tema sõnul Eestisse hoopis teistsuguse tehnoloogia Dolbylt, kus 3D-töötlus tehakse ära juba projektoris ning kus prillid on vaid passiivne element, mistõttu on filmielamus vaataja jaoks oluliselt vähem koormav - prillid on kergemad ja mugavamad ning ka vaateväli on suurem.

Drui leidis, et mida kvaliteetsem on 3D-pilt ning mida vähem sõltub 3D-illusiooni tekitamine prillidest, seda loomulikum on kinoelamus. Kas aga enne 3D-kino peaks silmaarsti külastama, jääb Drui hinnangul iga inimese ja lapsevanema sisetunde küsimuseks.

Dolby süsteemi prillid on tänu oma lihtsusele ja aktiivsete elementide puudumisele ka hästi puhastatavad, mistõttu saab Cinamon prille pesta mitte lihtsalt tavalise pesuainega, vaid kõrgel temperatuuril ja desinfitseerivate spetsiaalsete vahenditega.

«Lisaks saab seda teha kergema vaevaga ja tihedamini, tänu millele on igaks uueks seansiks prillid värskelt pestud ja hügieenilised,» sõnas Drui.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles