Laste ravimiuuringute arv võib tänavu kasvada

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Corbis/Scanpix

Tänavu on ravimiametile esitatud juba kaks uut taotlust ravimiuuringute tegemiseks lastel, veel plaanitakse ühte vaktsiiniuuringut.


Kuna viimastel aastatel nõutakse kõigi uute ravimite uurimist ka lastel, kui neist ravimitest võiks potentsiaalselt lastel kasu olla, ei sõltu uuringute läbiviimine enam ainult majanduslikest kaalutlustest, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.


«See võiks mõjutada lastel tehtavate kliiniliste uuringute arvu 3-5 aasta perspektiivis, ent esimesed mõjud võiksid realiseeruda üsna kohe,» leidis ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs.

Kliinilisi uuringuid lastel peab Irs väga vajalikuks, sest täiskasvanutel kogutud andmed ravimi toime kohta ei ennusta alati ette ravimi toimet lastel.

Praegu on ravimiameti andmetel lapsed kaasatud viieteistkümnesse Eestis käimasolevasse kliinilisse uuringusse ehk 8 protsenti käimasolevatest uuringutest kaasab lapsi. Keskmine laste kliiniliste ravimiuuringute osatähtsus uuringute üldarvust on umbes 10 protsenti.

GSK plaanib väikelaste vaktsiiniuuringut

GlaxoSmithKline (GSK) plaanib selle aasta esimeses pooles esitada taotlused väikelaste vaktsiiniuuringu läbiviimiseks ja taaselustada Eestis selle valdkonna uuringuid.

Läbi aastate on ettevõte viinud läbi ka uuringuid, kuhu on kaasatud lapsi ja noorukeid. Käesoleval aastal alustab GSK peagi mitmeid respiratoorse ala ja depressiooni uuringuid. Viimane laste vaktsiiniuuring jääb ettevõttel aga kümne aasta tagusesse aega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles