Danilov: digiretseptisüsteemi seiskas viga andmebaasis

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept hakkas kehtima 1. jaanuarist.
Digiretsept hakkas kehtima 1. jaanuarist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Haigekassa juhatuse esimehe Hannes Danilovi sõnul tekkisid täna digiretseptide kasutamisel häired retseptikeskuse andmebaasi vea tõttu, mille täpset põhjust uuritakse.


Danilov tunnistas, et tegemist on esimese suurema digiretseptisüsteemi puudutava probleemiga.

«Nii suure süsteemi käivitamisel on mõni viga paratamatu», tõdes Danilov. Selle kohta, et inimesed jäävad praegu siiski ravimitest ilma, ütles Danilov, et praegu süsteem töötab.

Danilovi sõnul on digiretseptsisüsteemil olemas ka tagavarasüsteem, kuid seekord pole sellest kasu, kuna viga tekkis andmebaasis, mitte serveris. «See teine tagavarasüsteem hakkab tööle siis, kui on mehaaniline viga - kas elekter läheb ära vms,» selgitas Danilov.

Nii kaua, kui tänaste probleemide algpõhjust pole leitud, ei ole juhtunu kordumist võimalik ka ennetada. Danilov vabandas kõigi ees, keda tänased probleemid on puudutanud ja avaldas lootust, et viga leitakse üles enne, kui süsteem uuesti ära kukub.

Digiretseptikeskuse kasutamisel tekkisid täna tõrked kella 13 paiku, kui süsteem esimest korda maas oli. Vahepeal sai seda taas kasutada ja siis kella 15 ajal enam jälle mitte. Mitmes apteegis jäid kliendid oma retseptiravimitest probleemide tõttu ilma.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lillese sõnul tohib maksimaalne planeerimata katkestus süsteemi töös kesta 15 minutit – see tähendab, et süsteemi haldajapoolse rikke korral tuleb see töökorda saada 15 minutiga. Tänased katkestused olid 15 minutist pikemad.

Süsteemi majutamise ja haldamise eest vastutab Microlink Eesti. Hetkel on viga tuvastatud ja süsteem taas töökorras. Süsteemi tõrgete korral on sotsiaalministeeriumil Microlink Eestiga sõlmitud lepingus ette nähtud trahvid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles