Eksperdid hoiatavad: ohutut kogust kokaiini ei ole olemas

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad hindavad reovett analüüsides näiteks kokaiini ja amfetamiini tarbimist.
Uurijad hindavad reovett analüüsides näiteks kokaiini ja amfetamiini tarbimist. Foto: Wikipedia

Suurbritannia ekspertide sõnul on kokaiini tuntus «ohutu peonarkootikumina» müüt, mis tuleb kindlasti kummutada, kuna selle ainega on seotud 3 protsenti äkksurmadest.


Kuigi ajakirjas European Heart Journal avaldatud uuringutulemused on pärit Edela-Hispaaniast, peaksid need näitajad teadlaste sõnul laienema ka kogu Euroopale, kirjutab

BBC

.

Fotini Rozakeas Briti südameühingust märkis, et kokaiin on ohtlik kõigile, kes seda tarbivad, isegi noortele tervetele inimestele, kel pole kunagi olnud probleeme südamega.

«Kokaiinil võib olla laastavaid mõjusid, nagu südamerabandused, eluohtlikud südame rütmihäired, ajurabandused ja isegi äkksurm,» ütles ta.

Kõnealuses uuringus oli vaadeldud 668-st äkksurmast 21 seotud kokaiini tarbimisega ning tegemist oli 21- kuni 45-aastaste meestega. Enamasti oli kokaiiniga seotud äkksurma põhjuseks mõni südameprobleem ning enamik neist meestest suitsetas ja oli tarbinud samaaegselt kokaiiniga ka alkoholi.

Uuringu juhtivautor dr. Joaquin Lucena Seville'i õigusmeditsiini instituudist ütles, et loetletud halvad harjumused andsid oma osa südame jaoks saatusliku kokteili tekkes.

«Meie uuringutulemused näitavad, et kokaiini tarvitamine põhjustab ebasoodsaid muutusi südames ja arterites, mis viib äkksurmani,» lisas ta.

Tema meeskond võttis vaatluse alla 2003. ja 2006. aasta vahel Seville'is äkksurma surnud inimeste lahanguaruanded ja uuris kõiki nende surmaga seonduvaid asjaolusid. Tulemused näitasid, et igasugune kokaiini kogus võib olla ohtlik.

Psüühiline sõltuvus

TÜ dotsent ja farmakoloog Margareete Otter kirjutab portaalis kliinik.ee, et nii mõnigi ei pea kokaiini tõeliseks narkootikumiks, sest see ei tekita tugevat füüsilist sõltuvust.

«Küll põhjustab kokaiin psüühilist sõltuvust, sundides jätkama uimasti kasutamist. Katseahvid, kes said võimaluse endale vabalt seda narkootikumi manustada, põhjustasid ise oma surma kurnatuse, toidu või elektrilöögi ignoreerimise tõttu. Ka inimesel on väga raske selle mõnuaine kasutamist limiteerida,» märgib Otter.

Ninna tõmmatava kokaiini psühhostimuleeriv toime kestab Otteri sõnul vaid 20 minutit. «Kui «õndsuse» säilitamiseks väikesi annuseid pruugitakse mitu korda järjest või võetakse korraga suurem kogus, siis meeldivad elamused asenduvad rahutuse ja ärevusega.»

«Suured annused aga põhjustavad depressiooni, isegi teadvuse kaotust. Üleannustamise tagajärjeks võib olla surm südameseiskumise või kopsu kahjustumise tagajärjel,» selgitab farmakoloog. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles