USA võtab sihikule plastis sisalduva kemikaali bisfenool A

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

USA alustab uut laiaulatuslikku uuringut muu hulgas plastist lutipudelites sisalduva kemikaali bisfenool A (BPA) potentsiaalsete tervisemõjude kohta.


Bisfenool A-d on aastakümneid kasutatud plasti tugevdamiseks - lisaks luti- ja teistele plastpudelitele ka PVC-st veetorudes, toidusäilituskarpides ja metallist purkide sisepindadel, kirjutab

Reuters

.

BPA satub inimorganismi läbi toidu või joogi ning Briti teadlased on seda kemikaali seostanud südamehaiguste, diabeedi ja maksafunktsiooni häirega.

Hiljutised laboriloomadega läbi viidud katsed on näidanud väikestes kogustes BPA õrna mõju, nüüd on aga plaanis lähemalt uurida BPA mõju lastele, kuna läbi lutipudelite puutuvad nad selle ainega kokku juba oma arengu varases faasis.

USA toidu- ja ravimiamet teatas, et võtab ette mõistlikke samme BPA sisalduse vähendamiseks toidus, seehulgas läbi nende ettevõtete toetamise, kes on otsustanud lõpetada BPA-d sisaldavate lutipudelite tootmise.

USA valitsus plaanib viia 18 kuud kuni 2 aastat kestvad uurimused läbi nii loomadel kui ka inimestel ning selleks on ette nähtud 30 miljonit dollarit.

Kuniks BPA-ga kaasnevate terviseriskide kohta pole täpsemaid andmeid, soovitatakse vanematel oma laste kokkupuudet selle ainega piirata, visates näiteks minema ära kriibitud lutipudelid ja plastkruusid.

BPA-vastaseid toetavad hiirtel ja rottidel läbi viidud katsed, mis on näidanud, et BPA on kahjulik isegi väikestes kogustes. Samas pole kõik eksperdid ja teadlased sellega nõus.

Ameerika Keemianõukogu esindaja Steven Hentges rõhutas, et teaduslikud uurimused on näidanud, et BPA ainevahetus on kiire ning see aine väljutatakse organismist kiiresti ning see ei kuhju. «BPA on üks kõige põhjalikumalt testitud kemikaalidest tänapäeva-kaubanduses,» lisas ta.

Samas kirjutas Science Daily aasta tagasi, et Rochesteri ülikooli uuringu kohaselt jääb mõnede inimeste organismi ka pärast 24-tunnist paastumist alles üllatavalt kõrge bisfenool A kogus.

Kanada plaanib aga näiteks BPA-ga valmistatud lutipudelid keelustada ning mõned Briti teadlased ja rühmitused taotlevad sama.


Mida tuleks silmas pidada:

* Rinnapiim on lapse jaoks optiaalseks toitainete allikaks ning rinnaga oleks võimaluse korral hea toita vähemalt 12 kuud.
* Vältige ära kriibitud lutipudeleid ja plastkruuse - neisse võib kergesti koguneda baktereid, samuti võib sealt joogi sisse sattuda BPA-d, kui materjal seda sisaldab.
* Temperatuur loeb. Tavatingimustes satub BPA-d sisaldavast pakendist seda kemikaali toidu või joogi sisse väga väheses koguses. Kokkupuutel kuuma või keeva toidu või joogiga võib see kogus aga suureneda.
* Nõudepesumasinas ja mikrolaineahjus tuleks kasutada ainult neid nõusid, millel on vastav märge.

Allikas: http://www.hhs.gov/safety/bpa/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles