Terviseeksperdid: liigne istumine võib tappa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontoritöötajad. Ekspertide sõnul viib liigne istumine terviseprobleeme tekitada
Kontoritöötajad. Ekspertide sõnul viib liigne istumine terviseprobleeme tekitada Foto: SCANPIX

Rootsi spordi ja terviseteaduse instituudi ekspertide sõnul võib pikaajaline istumine tappev olla.

Teadlased lisasid, et pikka aega näiteks arvuti taga istumine mõjub tervisele halvasti ka siis, kui regulaarselt treenitakse, kirjutab AP.

Uurijate sõnul ei ole oluline, kus istutakse – kas kontoris, koolis, autos, arvuti taga või kodusel sohval. Oluliseks on asjaolu kui kaua istutakse.

Uuring näitas, et pikki tunde istuvad inimesed kaaluvad keskmisest rohkem, neil on südame- ja veresoonkonnaga probleeme ning nad võivad infarkti tagajärjel surra.

Uurija Elin Ekblom-Baki sõnul peab inimesi teavitama, mida vähene liikumine nende tervisega teha võib.

«Pärast tunde istumist, hakkab keha andma signaale, et midagi on valesti. Kehakeemia nihkub pikaajalisel istumisel paigast. Samuti hakkab keha rasva koguma,» selgitas Ekblom-Bak.

Ta lisas, et isegi inimestele, kes regulaarselt end treenivad, mõjub pikaajaline istumine tervist laastavalt.

«Kontoritöötajatel tasuks teha pause, mis võimaldavad neil püsti seista ja liikuda. Pauside ajal tasuks teha võimlemisharjutusi,» sõnas Ekblom-Bak.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ekspert Tim Armstrong selgitas, et inimesed, kes treenivad, kuid samas istuvad väga palju, saavad liikumisest rohkem kasu, kui see on päeva peale ära jagatud, mitte ühekordse treeninguna tehtud.

Ekspertide sõnul tuleks pikka aega laua taga istuvatel kontoritöötajatel tegeleda spordialaga, mis nõuab nii liikumist kui ka pidevat kehalist pingutamist.

Uurijad jätkasid, et tänapäevane elulaad on selline, mis nõuab istumist. Uuringud on näidanud, et suur osa inimesi veedab ööpäevast poole istudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles