Seitse soovitust pikaks ja terveks eluks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemas eas terve ja reibas olemiseks piisab seitsme lihtsa soovituse järgimisest.
Vanemas eas terve ja reibas olemiseks piisab seitsme lihtsa soovituse järgimisest. Foto: Caro / Sorge
USA südameühendus tõi välja seitse soovitust, mis aitavad tõhusalt tervist parandada ja eluiga pikendada.

Uuringud on näidanud, et enamik 50-aastastest inimestest, kes neid seitset punkti järgida suudavad, võib vabalt veel 40 aastat südameprobleemideta elada, kirjutab AP.

Mis need imenipid siis on? Ameerika südameühing ei hoia pika eluea valemit saladuses: ärge suitsetage, püsige saledana, tehke trenni, toituge tervislikult ning hoidke oma vererõhk, veresuhkru tase ja kolesteroolinäitaja kontrolli all.

«Kui suudate neid seitset näitajat ideaalsel tasemel või kontrolli all hoida, muutuvad need teie südame jaoks nooruse allikaks,» ütles kardioloog Donald M. Lloyd-Jones.

«Te elate kauem ja teete seda tervislikult ning teil on vanemas eas palju parem elukvaliteet. Te vajate vähem ravimeid ja arstiabi,» kirjeldas ta seitsme punkti järgimisest tõusvat kasu.

Uurijate sõnul on ideaalses seisus südameveresoonkonnaga inimese puhul tõesed kõik järgnevad väited:

Pole kunagi suitsetanud või loobus sellest vähemalt aasta tagasi

Kehamassiindeks on väiksem kui 25

Teeb iga nädal 150 minutit mõõdukat või 75 minutit pingutavat trenni

Järgib vähemalt nelja järgnevatest toitumissoovitustest: sööb iga päev neli ja pool portsjonit puu- ja juurvilja; sööb nädalas kaks või rohkem sajagrammist portsjonit kala; tarbib suhkrustatud jooke vaid mõõdukalt; sööb päevas vähemalt 100 grammi kiudainerikkaid täisteratooteid; ei tarbi päevas üle 1500 milligrammi soola

Kolesteroolitase on normaalne (< 5,0 mmol liitris veres)

Vererõhk pole suurem kui 120/80

Paastuglükoosi tase pole suurem kui 100 mg/1 dl-s veres

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles