Jõusaalis iPodi kuulamine võib põhjustada kuulmiskahjustusi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Jõusaalitreeningu ajal regulaarselt iPodi kasutavate 18- kuni 30-aastaste isikute seas läbi viidud uurimus näitas, et neid ohustavad kuulmiskahjustused.


Jõusaalis kõrvaklappidest muusikat kuulates keeravad paljud heli liiga valjuks, et summutada treeningsaali müra. Alberta ülikooli kõnepatoloogia ja audioloogia osakonna dotsendi Bill Hodgettsi sõnul võib see kaasa tuua kuulmiskahjustusi, vahendab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

«Inimene soovib kuulata treenimist soodustavat muusikat, kuid selleks peab tegelikult summutama kõik taustahelid,» ütles dr. Hodgetts.

Ligi pooled uuringus osalenutest kuulasid muusikat sellise tugevusega ning kestusega, mis seab nad kuulmislanguse tekke riskigruppi. Osalejad kuulasid muusikat keskmiselt tugevusega 92 detsibelli, mis on tunduvalt üle ohutuks peetava mürataseme.

Õnneks pakkusid teadlased probleemile kerge lahenduse - kvaliteetsed kõrvaklapid. iPodidega kaasa antavad kõrvaklapid lasevad läbi liiga palju väljastpoolt tulevat heli. Selle asemel tuleks kasutusele võtta klapid, mis sulgevad kuulmekäigu välishelidele ja võimaldavad seetõttu kuulata muusikat tunduvalt vaiksemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles