Uuring: ecstasy on noortele eriti ohtlik

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy-tabletid
Ecstasy-tabletid Foto: SCANPIX

Briti teadlaste sõnul võib tuntud klubinarkootikum ecstasy teiste ergutitega võrreldes palju suurema tõenäosusega osutuda noortele, tervetele ja regulaarselt narkootikume mittetarbivatele inimestele surmavaks.


Suurbritannias aastatel 1997 kuni 2007 läbi viidud stimulantidega seotud surmade uuringnäitas, et ecstasy tarbimise järel surnud isikud olid enamasti nooremad ja parema tervise juures kui need, kes surid pärast amtetamiinikute tarbimist, kirjutab

Reuters

.

Uuringut juhtinud Fabrizio Schifano Hertfordshire'i ülikoolist ütles, et need tulemused on murettekitavad, kuna nende järgi tundub, et noored inimesed, kes tarbivad ecstasy't just suurema tõenäosusega, on selle suhtes eriti haavatavad. Schifano nimetas seda suureks rahvatervise mureks.

Schifano leidis, et speedi ja metamfetamiini tõttu oli 11 aasta jooksul surnud 832 inimest, samas kui ecstasyga oli seotud 605 surma.

Teadlase sõnul näitasid uuringutulemused, et 16- kuni 24-aastased noored inimesed kannatasid liigse ecstasy tarbimise järel väga drastiliste tagajärgede all, kuid polnud selge, miks see nii on.

«Ecstasy ja amfetamiinid on väga sarnased - nad on osaks samast farmakoloogilisest grupist,» selgitas Schifano. «Kuid ecstasy tundub olevat toksilisemgi kui amfetamiinid,» lisas ta.

Schifano pidas võimalikuks ka sellist põhjendust, et noorte inimeste aju, mis on 16-17-aastaselt veel arenemisjärgus, on narkootikumi toime suhtes tundlikum.

Ecstasy on Suurbritannias klassifitseeritud ühe ohtlikuma A-klassi narkootikumina koos heroiini ja kokaiiniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles