Inimese pikaealisus soodustab vananemisega kaasnevaid haigusi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geenid, mis elu esimeses pooles aitavad haiguste vastu võidelda, omandavad elu teiseks pooleks vastupidise rolli.
Geenid, mis elu esimeses pooles aitavad haiguste vastu võidelda, omandavad elu teiseks pooleks vastupidise rolli. Foto: Caro / Scanpix

Evolutsioonil käigus tekkinud geneetiline eelis, mis on võimaldanud inimese eluiga oluliselt pikendada, muudab inimesed samas erakordselt haavatavaks vananemisega kaasnevatele südamehaigustele, dementsusele ja vähile.


Värskelt valminud uurimus võttis vaatluse alla inimese ning teiste primaatide eluea. Lõuna-California ülikooli gerontoloogiainstituudi neurobioloogiaprofessor Caleb Finch leidis, et inimeste DNA-järjestuses leiduvad väikesed erinevused võimaldavad inimestel paremini hakkama saada kõikvõimalike nakkuste ja põletikega, kirjutab

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator

.


Nakkushaigused ja põletikud on looduses elavate šimpanside puhul peamine surma põhjus, nii oli see ka inimestel puhul aegadel, mil moodsat meditsiini veel ei tuntud.

Kuigi inimese ja šimpansi geenid on äärmiselt sarnased, ei suuda šimpansid tavaliselt üle 50 aasta välja vedada.

Finchi hüpoteesi järgi omandavad inimese geenid, mis elu esimeses pooles aitavad haiguste vastu võidelda, elu teiseks pooleks sootuks vastupidise rolli.

Finchi sõnul on inimestel arenenud geen, mis võimaldab kohanduda lihasöömisega. Seesama geen on pikendanud inimese eluiga ning võimaldanud reguleerida lihatarbimisega seotud mõjusid.

Geen ApoE3 on inimestel unikaalne, see on variant kolesterooli transportimise eest vastutavast geenist apolipoproteiin E, mis reguleerib põletikureaktsioone ning mängib olulist rolli nii aju kui veresoonkonna vananemisprotsessides.

«Enne seda, kui õpiti liha küpsetama ja keetma, söödi liha toorelt, mis oli parasiite täis. Liha söömine põhjustas kroonilisi põletikke, mis lõppkokkuvõttes viisid välja mitmete vananemisega seotud haigusteni,» ütles Finch.

Teisel alleelil väljendunud apolipoproteiin E, apoE4 tõstab inimestel südamehaigustesse ja Alzheimeri tõppe haigestumise riski mitu korda.

Šimpansi apoE geen täidab pigem kaitsvat rolli, seetõttu on kasvandustes peetavatel šimpansidel väga harva südamehaigusi ja Alzheimeri tõvele omaseid vananemisega seotud muutusi ajus.

ApoE4 võib tema sõnul olla üks neist geenidest, tänu millele on saanud võimalikuks inimese eluea oluline pikenemine, seda hoolimata sellest, et inimese toidulaual on liha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles