Kalaõli aitab ennetada psühhootilisi vaimseid häireid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaõli manustamine võib ennetada psühhootiliste häirete esinemist.
Kalaõli manustamine võib ennetada psühhootiliste häirete esinemist. Foto: AP / Scanpix

Vastvalminud uuringust selgus, et kapsel kalaõli päevas aitab ennetada vaimseid haigusi.


Kolmekuuline toidulisandi kuur osutus sama efektiivseks kui ravimite tarbimine, vähendades psühhootilisi haigusi, nagu skisofreenia, neljandiku võrra, kirjutab BBC.

Teadlased usuvad, et kalaõlis sisalduv omega-3 rasvhape mõjutab positiivselt peale südame ka ajutegevust.

«Tulemused, mis näitavad, et looduslikku ainet sisaldav ravi võib ennetada või vähemalt edasi lükata psühhootiliste häirete esinemist, annavad lootust alternatiividele tehislike ravimite kõrval,» märkisid uuringu autorid.

Antipsühhootiliste ravimite tarbimisel võib esineda tõsiseid kõrvalmõjusid, mistõttu mõned inimesed lihtsalt ei tohi neid võtta.

Teadlaste sõnul on aga kalaõli lisand üldiselt lihtsasti talutav ning manustatav. Rahvusvaheline meeskond Austriast, Austraaliast ning Šveitsist katsetasid kalaõli kapslite ravi 81 inimese peal, kes kuulusid psühhootiliste häirete tekkimise võimaluse kõrgesse riskirühma.

Riskirühma kuulumise eelduseks oli skisofreenia või sarnase häire varasem esinemine olulisel määral nende perekonnas või siis haiguse kergete sümptomite ilmnemine.

Uuringus osalenutest manustasid pooled 12 nädala jooksul kalaõli toidulisandit ning teine pool osalejaist sõi platseebokapsleid. Kumbki grupp ei teadnud, millist ravi nad saavad.

Dr Paul Amminger jälgis oma uurimisrühmaga osalejaid aasta vältel, saamaks teada, kui paljudel haigus välja lööb või edasi areneb.

Kalaõli söönute grupis ilmnes selle aja jooksul psühhootiline häire kahel osalejal ning platseebo grupi inimestel lõi haigus välja 11 juhul.

«Kui noori inimesi saaks edukalt antipsühhootiliste ravimite asemel vaid kalaõli kapslitega ravida, laheneksid paljud probleemid alates liigse kehakaalu tekkimisest kuni seksuaalhäireteni, mis kaasnevad ravimi manustamisega. Omega-3 on aga üleüldiselt organismile kasulik,» selgitas Alison Cobb vaimse tervise heategevusorganisatsioonist.

«Tulemused on lootustandvad ning nüüd on vaja teha täiendavaid uuringuid, kas omega-3 rasvhappeid on võimalik pikemas perspektiivis alternatiivina psühhootiliste häirete ravimisel kasutada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles