Suhkrurikkad joogid võivad soodustada kõhunäärmevähki

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Inimesi, kes joovad vähemalt kaks magustatud jooki nädalas, ohustab värske uurimuse järgi teistest palju suurem kõhunäärmevähki haigestumise risk.


Singapuris 60 000 inimese peal läbi viidud uurimus näitas, et karastusjookide asemel peamiselt puuviljamahla joonud inimesi samasugune risk ei ohustanud, kirjutab

Reuters

.


Uurimust läbi viinud Mark Pereira Minnesota ülikoolist märkis, et kõhunäärmevähi riski taga võib olla suhkur, kuid magustatud karastusjooke tarbivad inimesed kipuvad sageli olema ka muus osas ebatervislikud.

«Kõrge suhkrusisaldus karastusjookides võib tõsta insuliini taset inimese organismis, mis meie hinnangul võib soodustada kõhunäärmevähi rakkude kasvu,» ütles Pereira.

Pereira ja tema kolleegid vaatlesid kokku 14 aasta jooksul 60 524 meest ja naist ning selle aja jooksul kujunes 140 inimesel välja kõhunäärmevähk. Neid, kes jõid vähemalt kaks karastusjooki nädalas, ohustas teistest 87 protsenti kõrgem kõhunäärmevähki haigestumise risk.

Susan Mayne Yale'i ülikooli vähikeskusest jäi aga uurimistulemuste suhtes veidi skeptiliseks. «Kuigi sellest uurimusest ilmnes risk, tugines see suhteliselt väikesele haigusjuhtude arvule ning jääb selgusetuks, kas tegemist on põhjusliku seosega või mitte,» märkis Mayne.

«Karastusjookide tarbimist Singapuris seostatakse ka mitmete teiste tervisele ebasoodsate harjumustega, nagu suitsetamine ja punase liha söömine, mida on raske täpselt kontrollida,» lisas ta.

Teised uurimused on seostanud kõhunäärmevähki punase lihaga, eriti kõrbenud või söestunud lihaga.

Kõhunäärmevähk on üks surmavamaid vähivorme. USAs saab kõhunäärmevähi diagnoosi 37 680 inimest aastas ning 34 290 inimest aastas sureb selle haiguse kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles