Valgus teeb valu ka pimedatele migreenihaigetele

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USA teadlased usuvad, et nad on avastanud põhjuse, miks valgus võib muuta migreenivalu hullemaks isegi mõnel pimedal inimesel.



Nimelt leiti, et aju taalamuse osas paiknevad valgusretseptorid töötlevad nii valgust kui ka valu ning esmakordselt tehti kindlaks, et valu ja pildivaba valgustundlikkusega seotud närvikanalid võivad koonduda, vahendab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Uuringu viis läbi Iisraeli Bethi Diakoonilise Meditsiini keskuse ja Bostoni Harvardi meditsiinikooli dotsent, doktor Rami Burstein koos kolleegidega. Burstein märkis, et kuni 90 protsendil migreenihaigetest esineb valguspelgus, mille tulemusena võimendab valgus migreenivalu.

«Meil polnud seni aimugi, kus kohas võiks ajus paikneda valguse ja valu kokkupuutepunkt,» ütles ta. «Neil on ajus liikumiseks absoluutselt erinevad kanalid,» lisas Burstein. Kuid selleks, et valgus saaks valu tugevamaks muuta, pidid kanalid teadlaste arvates kusagil kindlasti kokku jooksma.

Kõigepealt võtsid nad vaatluse alla 20 pimedat migreenihaiget, kellest kuuel puudus igasugune valgustaju ning samuti ei esinenud neil toimivaid optilisi närve ega ka valguspelgust. Ülejäänud 14 pimedat migreenihaiget suutsid tunnetada valguse ja pimeduse muutumist ning neil esines ka valguspelgust.

«Avastasime, et migreenist tingitud peavalu võimendumine valguse mõjul on levinud pimedate patsientide hulgas, kellel on säilinud pildivaba fotoregulatsioon koos ulatusliku kepikese/kolvikese degeneratsiooniga,» kirjeldas Burstein kolleegidega.

Mehe sõnul võimaldas see eeldada, et optiline närv on kriitilise tähtsusega valguspelguse korral, st selleks, et valgus saaks peavalu võimendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles