Kas igavuse kätte on võimalik surra?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas igavuse kätte on võimalik surra?
Kas igavuse kätte on võimalik surra? Foto: Press Association Images/ Scanpix

Väga levinud on lause, et «ma suren igavuse kätte».

University College London teadlaste sõnul ei ole see üldse vale, sest igavuse tagajärjel on tõesti võimalik surra, kirjutab foxnews.com.

«Mida enam sa igavust tunned, seda enam võib tekkida tervisega probleeme. Need tervisehädad võivad isegi surmaga lõppeda,» selgitasid uurijad Annie Britton ja Martin Shipley.

Teadlased lisasid, et igavuse all kannatavatele inimestele on omane riskikäitumine.

«Igavuse all kannatajad püüavad end kunstlikult lõbustada ning hakkavad enam alkoholi ja narkootikume tarbima ning eluga riskima. Tagajärjeks on peale kehalise tervise probleemide ka vaimsed probleemid,» nentisid Britton ja Shipley.

Uurijad analüüsisid 7500 Londoni ametniku küsitlemise tulemusi. Küsitlus tehti aastatel 1985 – 1988. Ametnikelt uuriti, kas nad viimase kuu jooksul on tundnud igavust nii tööl kui ka kodus.

Britton ja Shipley uurisid välja kui suur osa küsitletutest oli 2009. aastaks surnud.

«Surnute hulgas oli 2,5 korda rohkem neid, kes tunnistasid pidevat igavuse tundmist. Need inimesed surid enamjaolt riskikäitumisest tingitud südamehaiguste tagajärjel,» selgitasid uurijad.

Mitmed teised eksperdid lisasid omapoolse nägemuse igavusest põhjustatud terviseprobleemide kohta. 

«Igavust tundvad inimesed on tihtipeale stressis. Nende keha toodab suures koguses kahjulikke hormoone, mis võivad hakata südame- ja veresoonkonna tööd häirima. Selle tõttu võib igavlemist surmavaks pidada,» selgitas Harvardi ülikooli kardioloogiaprofessor Christopher Cannon oma sisukohta.

Psühholoog Sandi Manni arvates on igavuse puhul tegemist allasurutud  viha ja muude sarnaste emotsioonidega, mida ei osata või ei suudeta väljendada.

«Viha allasurumine tõstab vererõhku ning vähendab organismi kaitsevõimet. Igavust tundvad inimesed tunnevad end halvasti ja hakkavad ebamugavustunnet kompenseerima ülesöömise ja – joomisega,» selgitas Mann.

Asjatundjate sõnul tunneme me kõik aeg-ajalt igavust. Ohumärgid ilmnevad siis, kui igavuse tundmine ja elutüdimus muutuvad krooniliseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles