Tervisetõendi saab vaid arsti juures käinud laps

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tõbine laps paraneb kodus ilma arsti juures käimata, ei anna perearst tervisetõendit. Lasteaiad aga ei taha arstitõendita lapsi teiste sekka lubada, kartes nakkuste levikut.
Kui tõbine laps paraneb kodus ilma arsti juures käimata, ei anna perearst tervisetõendit. Lasteaiad aga ei taha arstitõendita lapsi teiste sekka lubada, kartes nakkuste levikut. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Aasta algusest kehtima hakanud kord, millega koolist või lasteaiast puudumise korral kirjutab perearsti asemel tõendi lapsevanem, on probleeme tekitanud lasteaedades.



Nimelt kipuvad lasteaiad lapse teiste sekka tagasivõtmiseks endiselt nõudma arstitõendit, mis kinnitaks, et mudilane on haigusest paranenud ega nakata teisi lapsi. Postimehele kurtis oma muret üks ema, kelle tütart keeldus lasteaed rühma tagasi lubamast enne, kui arst lapse terveks tunnistab. Perearst, kelle poole ema pöördus, laiutas aga käsi ning kinnitas, et tema enam puudumistõendeid kirjutama ei pea.



Terviseameti peadirektor Tiiu Aro nentis, et kui lapsevanem tõendit küsib, tuleb arstil soovile vastu tulla. Kui lapsevanem on haige lapsega pöördunud arsti poole, on perearstil kohustus anda tõend selle kohta, et laps on olnud haige ja saanud ravi.



Probleemi lahendatakse


Probleem tekib aga siis, kui laps on olnud haige ja puudunud lasteaiast, kuid haigus raviti välja kodus, perearsti või pereõe poole pöördumata. Terviseameti juht nentis, et sel juhul arst lapsevanemale tõesti mingit tõendit andma ei pea.



Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esimees Ruth Kalda nentis, et tekkinud probleemi püütakse praegu lahendada. Kalda sõnul võiksid lasteaiad lapsevanemaid rohkem usaldada ja uskuda, et emad-isad saavad lapse kergema haiguse ravimisega ka ise hakkama ega too lasteaeda mudilasi, kes pole veel terveks saanud.



«Meie eesmärk on vajadusel abi osutamine, aga lihtsalt formaalne tõendi andmine pole meie süsteemi asi,» rääkis Kalda. «See on lapsevanema vastutus, et ta pöörduks haige lapsega arsti või pereõe juurde ega viiks haiget last kollektiivi,» märkis perearstide seltsi esimees.



Kalda sõnul üritab selts olukorra lahendada nii, et lasteaiad ei nõuaks igal juhul arsti kirjutatud tõendit. «Olukord on keeruline – praegu on erinevaid tõlgendusvõimalusi,» tõdes perearst. Kalda nentis, et lähtuda tuleks siiski tervest mõistusest ja kui on selgelt näha, et laps on terve, pole ju mõtet kangekaelselt tõendit nõuda ja lapse vastuvõtmisest keelduda.



Lasteaed ei usalda


«Võiks jääda ikkagi nii, et usaldatakse lapsevanemat. Kui lapsevanem ei pea vajalikuks perearsti poole pöörduda ehk lapse seisund seda ei nõua, siis ei ole vaja ei tõendit, ei soovitusi ega midagi ka perearsti käest,» lisas ta.



Tallinna Männimudila lasteaia juhataja Malle Sookruus rääkis, et tõendite esitamisega on segane lugu. Üldiselt on nad lapsevanematel palunud arstilt tõend küsida siis, kui laps on olnud nii haige, et on pidanud arsti juures käima. «Kuid loomulikult on ka selliseid kordi, kus lapsevanem ravib last ise ega lähe arsti juurde. Siis toob ta niisama selle lapse aeda tagasi ja sel juhul ei ole tal ka seda tõendit,» tõdes Sookruus.



«Meie pole last tõendi puudumise pärast tagasi saatnud, kui ta on näiteks kolm päeva puudunud,» märkis lasteaia juhataja, lisades, et kui ema-isa peaks rühma tooma haige mudilase, jääb see lapsevanema südametunnistusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles