Rohke treening aitab sapikive vältida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeroobikatreening.
Aeroobikatreening. Foto: Liis Treimann.
Suurbritannia uurijad leidsid, et aktiivne tervisespordiga tegelemine vähendab märkimisväärselt sapikivide tekke tõenäosust.
East Anglia ülikooli korraldatud uuringus osales 25 000 inimest ning uurijad leidsid, et füüsiliselt kõige aktiivsematel osalejatel esines sapikive keskmisest 70 protsenti harvemini, kirjutab BBC News.

Vähem sapikivide sümptomeid esines ka mõõdukalt aktiivsetel inimestel.

Teadlased oletavad, et selle positiivse mõju põhjuseks võib olla treeningust tingitud madalam kolesteroolitase. Lisaks suurendab tervisesport hea kolesterooli hulka organismis ning soodustab seedimist – ka see aitab sapikivide teket ennetada.

Uuringus osalejad jagati vastavalt füüsilisele aktiivsusele nelja gruppi:

Istuva eluviisiga inimesteks loeti neid, kes tegid istuvat tööd ega harrastanud mingit tervisesporti.

Mõõdukalt istuva eluviisiga inimesteks grupeeriti istuva töö tegijad, kes treenisid päevas pool tundi ning seistes töötajad, kes trenni ei teinud.

Mõõdukalt aktiivsed osalejad tegid istuvad tööd ning treenisid iga päev tund aega, tegid füüsilist pingutust nõudvat tööd või siis töötasid seistes ja treenisid pool tundi päevas.

Aktiivseteks loeti osalejaid, kes tegid istuvat tööd ja treenisid päevas rohkem kui tunni, tegid füüsilist pingutust nõudvat tööd ja lisaks veidi trenni või seisvat tööd ja iga päev üle poole tunni trenni.

Usutakse, et sapikivid tekivad elu jooksul igal kolmandal naisel ja kuuendal mehel. Enamasti esineb neid vanematel inimestel, aga sapikivide teket võivad soodustada ka rasedus, ülekaalulisus, kiire kaalukaotus ja teatud ravimid.

Paljud sapikividega inimesed ei pruugi nende olemasolust teadagi, kuid teistele põhjustavad need ägedat valu ning põletikku.

«Kui kõik suudaksid teha võimatut ja teeksid nii palju trenni nagu selle uuringu kõige aktiivsemad osalejad, väheneks sapikivide esinemine 70 protsendi võrra,» ütles uuringut juhtinud meditsiiniõppejõud Paul Banim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles