Jalavalu põhjust on tihti raske leida

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasak jalg.
Vasak jalg. Foto: Corbis / SCANPIX.

Jalgade uurimine kuulub moodsas meditsiinis lahutamatu osana paljude jalavaevuste ennetamise ja ravi juurde. Jala koormusjaotuse kompleksuuringu ning raviga tegelevad taastus- ja spordiarstid, kuid haigekassa seda ei rahasta.

Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarsti Eve Sooba sõnul käib uuringul igas vanuses inimesi, kes kaebavad jalavaevuste üle: tuleb labajala ja hüppeliigese piirkonna valude ja deformatsioonidega, artroosi- ja seljavaluhaigeid, samuti emasid lastega, rasedaid ja ülekaalulisi, kirjutab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

«Kõige rohkem on siiski jala- ja seljavaludega inimesi, veidi vähem on suhkruhaigeid ja põletikuliste liigesehaiguste põdejaid, kes võiksid kindlasti meilt rohkem abi otsida,» lausus Sooba.

Kompleksanalüüsile sattunud inimesel hinnataksegi kõigepealt jala anatoomiat ja funktsiooni - määratakse jalatüüp ja vaadatakse, kuidas jalg koormusel käitub.

Üks uuring kestab kuni tund aega. Sooba sõnul püstitab arst visiidi lõpuks diagnoosi, nõustab patsienti, määrab vajadusel ravi ja kirjutab välja tallatoed. Ühtlasi tehakse patsiendiga koos läbi hüppeliigest ja jalavõlvi toetavad harjutused, mis on paranemiseks tähtsad.

«Jalavaevuste leevendumine on individuaalne. Mida noorem on inimene, seda kergem on paranemine, kuid pikemat aega kestnud muutuste korral tuleks tallatugede ja harjutuste mõju oodata paar-kolm nädalat,» rõhutas Sooba õigeaegse tegutsemise vajalikkust.

Jala koormusjaotuse uuringut saab teha Tartu Ülikooli kliinikumis, Ida-Tallinna keskhaiglas ja Põhja-Eesti regionaalhaiglas - viimases küll eeskätt diabeetikute jalgadega seotud probleemide lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles