Gaasipliidi kasutamine võib vähiriski suurendada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pann gaasipliidil. Illustratiivne foto.
Pann gaasipliidil. Illustratiivne foto. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Norra uurijad leidsid, et pidev gaasipliidi kasutamine võib vähi esinemise tõenäosust suurendada.

Nad avastasid, et gaasipliidi kasutamisel tekib palju rohkem kahjulikke aineid kui elektripliidil süüa tehes, vahendab Healthday.

Professionaalsetel kokkadel on seejuures suurem terviserisk kui kodustel söögivalmistajatel.

«Keskmise kodus süüa tegeva inimese risk on madal, vähemalt Norra tingimustes, kus enamikes köökides on õhupuhasti,» ütles Trondheimis asuva Norra teadus- ja tehnikaülikooli uurija Ann Kristin Sjaastad.

Rahvusvaheline vähiuuringute instituut on seisukohal, et kõrgetel temperatuuridel toitu praadides erituvad ühendid arvatavasti soodustavad pahaloomuliste kasvajate teket. Selliste ühendite hulka kuuluvad polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud, heterotsüklilised amiinid, kõrgemaid ja muteerunud aldehüüdid ning peened ja ultrapeened osakesed.

Siiani puudusid aga andmed selle kohta, kuidas pliidi kütteallikas kahjulike ühendite teket mõjutab. Käesolevas uuringus kasutati selle väljaselgitamiseks tüüpilist lääneriikide restoranikööki, mis oli 19 ruutmeetri suurune. Seal leidus nii elektri- kui gaasipliit ja ka õhupuhastaja.

Katses kasutati 17 biifsteeki, mida praeti veerand tundi margariini või sojaõliga. Selgus, et kõige rohkem vähi teket soodustavaid ühendeid (sealhulgas ka ultrapeeneid osakesi, mis kõige kergemini kopse läbivad) eritus gaasipliidil praadimisel.

Uurijate sõnul tähendab see, et kodus söögi valmistamisel tuleks kindlasti õhupuhastit kasutada.

«Inimesed peaksid jälgima, et neil oleks kodus võimas õhupuhasti. Soovitavalt võiks selle ventilatsioon otse õue suunduda ning sel ei tohiks söefiltrit olla,» rääkis Sjastaad.

«Lisaks peab puhasti efektiivsuse tagamiseks kõige tugevamal võimsusel töötama,» jätkas uurija. Ta ütles, et õhk puhastub paremini siis, kui puhasti paigutatakse nurka või kahe kapi vahele ja lastakse sel töötada ka veerand tundi pärast söögitegemise lõppu.

Samuti soovitas ta toidu pannil praadimise aega vähendada – näiteks võiks liha kõigepealt lühidalt praadida ja siis kuni valmimiseni ahjus küpsetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles