Krooniline liigesepõletik tabab ka lapsi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reumatoidartriit võib kahjustada ka laste ja noorte liigeseid.
Reumatoidartriit võib kahjustada ka laste ja noorte liigeseid. Foto: Eesti Reumaliit

Kroonilist liigesepõletikku ehk reumatoidartriiti diagnoositakse üha noorematel inimestel, valulikust haigusest pole pääsu ka lastel.

Eesti Reumaliidu juhatuse esimees Ingrid Põldemaa sõnul on levinud eksiarvamus, et reumatoidartriit on probleem, mis kaasneb vanusega. Tegelikult on tegu haigusega, mis tabab üha nooremaid ja igas eas inimesi.

Seda kinnitas ka Tallinna Lastehaigla reumatoloog Karin Uibo. Temale teadaolevalt lisandub haigete nimekirja aina rohkem  20.– 40.-aastaseid inimesi, samuti diagnoositakse Eestis aasta jooksul reumatoidartriit ligi 100-l lapsel. See tähendab, et krooniline liigesepõletik pole enam ammu vanade inimeste haigus.

Reumatoidartriit võib kahjustada kõiki liigeseid, kuid tavaliselt on haaratud sõrme –ja varbaliigesed, randmed, põlveliigesed, õlaliigesed, puusaliigesed. Kõhre – ja luumuutuste tõttu kaotavad liigesepinnad oma esialgse kuju ja vormi ning tekivad pöördumatud liigeste väärasendid. Oma kuju ja telje kaotanud liiges pole võimeline normaalselt talitlema. Näiteks võib inimese käsi kaotada võime haarata, keerata, sõrmi vastandada.

«Haigust põdevad inimesed kannatavad valu käes, mis häirib igapäevast tavapärast tegutsemist,» ütles Põldemaa ja lisas, et Eestis on hetkel peamiseks mureks see, et haigust ei ole veel piisavalt teadvustatud. Vähesed teadmised tähendavad aga seda, et haiguse esimesi mistõttu ilminguid ei võeta tõsiselt ning väheneb võimalus õigeaegselt ravi saada.

Ida – Tallinna Keskhaigla reumatoloog Oivi Aakre selgitas, et raviga viivitamine tähendab patsiendi jaoks valusid. «Õigeaegse raviga mitte alustamine toob patsiendile kaasa pideva kroonilise valu ja põletikulise protsessi, mille tagajärjel väheneb oluliselt tema liikumisvõime ning mis toob kaasa liigeste hävinemise,» kirjeldas arst haiguse tagajärgi.

  • Reumatoidartriit on Euroopas laialt levinud haigus, mida põeb üle 100 miljoni inimese.
  • Sellega moodustavad nad suurima krooniliste haiguste all kannatavate inimeste grupi ühiskonnas.
  • On teada, et 50 protsenti haigestunutest võivad 10 aasta jooksul invaliidistuda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles