Mürgistusinfoliinile helistatakse üha rohkem

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelaste mürgistusi põhjustavad peamiselt kodukeemia ja ravimid.
Väikelaste mürgistusi põhjustavad peamiselt kodukeemia ja ravimid. Foto: Mihkel Maripuu

Viie tegevusaasta jooksul on mürgistusinfoliinile helistatud ligi 5000 korda, kõnede arv on aasta-aastalt tänu inimeste informeerimisele suurenenud, teatas terviseamet.

Peamiseks mürgistusõnnetuste põhjustajaks Eestis on kemikaalid, teisele kohale jäävad ravimimürgistused. 2008. aastal 6. oktoobril avatud Eesti mürgistusinfoliin 16662 nõustab abivajajaid mürgistusõnnetuste puhul, ja on alates möödunud aastast avatud ööpäevaringselt kõikidel nädalapäevadel.

Rohkem kui pooled kõned puudutavad mürgistusi lastel, seejuures on pea pooled kõned seotud kuni kolmeaastaste lastega juhtunud õnnetustega. 75-80 protsenti kõnedest saabub mürgitusliinile elanikkonnalt, ülejäänud kõned haiglatest ja kiirabi spetsialistidelt.

Tuhanded kõned

Mürgistusteabekeskuse spetsialistid on infoliini tutvustanud tuhandetele lastele ja täiskasvanutele läbi mürgistusennetuskoolituste, väljatöötatud trükiste ja õppematerjalide levitamise. Samuti on koolitatud mürgistuskannatanutega toimetulekuks erinevaid tervishoiutöötajaid nii kiirabijaamades kui haiglates. Viie aasta jooksul on vastatud ligi 5000 kõnele, kõnede arv on tänu inimeste informeerimisele aasta-aastalt suurenenud.

Infoliini tegevusaja jooksul on vastavalt Eesti Kohtuarstliku Instituudi statistikale vähenenud mürgistussurmade arv ning vastavalt terviseameti statistikale vähenenud mürgistusjuhtumitest tingitud kiirabi väljakutsete arv.

Pikaajaline töökogemus

Terviseameti teatel on Eesti mürgistusteabekeskuse kogemust hinnatud Euroopa kõrval kõrgelt ka Balkanil ning Venemaal, kus keskuse spetsialistid on jaganud oma kogemusi nii keskuse käivitamisest kui ennetustööst ning spetsiifilisest diagnostika- ja raviküsimustest kliinilise toksikoloogia valdkonnas.

Telefoniliinile 16662 helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga. Keskuses töötavad pikaajalise töökogemusega ja kliinilise toksikoloogia erikoolituse läbinud õed ja arstid, kõnedele vastatakse nii eesti- kui ka vene keeles. Mürgistusteabekeskuse eesmärgiks on haigestumiste, tervisekahjustuste ja suremuse vähendamine ägedate mürgistusjuhtumite tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles