Vietnami arsti üllatasid Eestis elektroonilised terviseandmed

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept.
Digiretsept. Foto: Liis Treimann

Vietnami arst Anh Hiến Hồ jälgis kevadel Eesti arstide tööd Tartu ülikoolis kahe kuu jooksul. Siin olles üllatas teda, kui lihtne on arstidel patsientide elektroonilistele terviseandmetele ligi pääseda.

Tänavu aasta alguses jälgis Anh Hiến Hồ kuus nädalat arstide tööd peremeditsiini õppetoolis ning kaks nädalat tervishoiu instituudis, kirjutab meditsiiniportaal Med24. «Sain erinevaid kogemusi perearstidelt ning teadmisi Eesti perearstisüsteemist, kaasa arvatud infot praksiste ja õppe ning koolituse kohta,» rääkis ta.

Vietnami tervisesüsteem on tema sõnul jagatud neljaks tasandiks:  kesksüsteem, provintsiaalne, piirkondlik ning kohalik tase.

Eestis üllatasid Vietnami arsti biomolekulaarsed tehnoloogiad ning e-tervis: «Arstidel on lihtne patsientide terviseandmetele ligi pääseda,» sõnas arst, lisades, et imetleb 20 aasta jooksul toimunud muutusi. Anh Hiến Hồ kiidab ka abivalmis ja entusiastlikke arste ning õdesid, kes Eestis viibides talle abiks olid.

TÜ peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul on tegu koostööprojektiga Rootsi, Norra, Poola ja Eesti ning Vietnami ülikoolide arstiteaduskondade vahel. «Vietnamis on suur vastsündinute suremus, haigestumus ja suremus nakkushaigustesse, samal ajal aga suureneb ka haigestumus kroonilistesse eluviisiga seotud haigustesse, eluiga on madal,» lausus ta.

Lisaks on neil Kalda sõnul väga puudulik esmatasandi arstiabi süsteem ja nii õdede kui ka arstide puudus. «Seetõttu on nad otsustanud parandada arstide väljaõppe kvaliteeti, samuti arendada teadustööd - Eesti oligi lisaks Poolale ja Rootsile üks kohtadest, kuhu noored arstid tulid tutvuma meie arstide õpetamisega ja arstide tööga, et tagasi minnes siin omandatud teadmisi kasutada,» rääkis Kalda, kelle sõnul oli paljudel ka huvi algatada teadusalast koostööd.

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles