Rinnaga toitmine aitab saledana püsida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema last imetamas
Ema last imetamas Foto: AFP / Scanpix
See, et rinnaga toitmine toob kasu lapse tervisele, on ammu teada, kuid nüüd leiti, et lisaks aitab imetamine naisel hilisemas elus saledamana püsida.

Värske uuringu kohaselt on rinnaga toitnud naistel isegi aastakümneid hiljem keskmisest vähem kõhurasva, kirjutab Healthday.

Keskealistel naistel, kes olid kõiki oma lapsi rinnaga toitnud, oli vööümbermõõt keskmiselt 6,6 sentimeetrit väiksem kui naistel, kes polnud kunagi imetanud.

Uuringu autor Candace McClure Pittsburghi ülikoolist ütles, et kõhurasv on kõige ebatervislikum rasvaliik ning rinnaga toitmine näib selle teket ennetavat.

Lastel vähendab rinnaga toitmine muuhulgas kõrvahaiguste, astma, kõhuprobleemide, hingamisteede haiguste, nahaallergiate ja diabeedi riski. Kasu saavad ka imetavad emad ise – neil väheneb teise tüübi diabeedi, rinna- ja munasarjavähi ning sünnitusjärgse depressiooni oht.

Samuti on viimased uuringud näidanud, et imetamine vähendab südamehaiguste ja diabeedi ning metaboolse sündroomi tekkeriski. Paljude asjatundjate hinnangul aitab rinnaga toitmine kiiremini põletada kõhurasva, mis on oluline südamehaiguste riskifaktor.

Käesolevas uuringus osales 351 naist, kelle keskmine vanus oli 51 aastat. Neil osalejatel, kes polnud kunagi rinnaga toitnud, oli vööümbermõõt keskmiselt 6,6 sentimeetrit suurem kui naistel, kes olid kõiki oma lapsi imetanud.

Tulemusi kommenteerinud Nieca Goldberg, kes uurib naiste südamehaigusi, ütles, et pole kindel, kas rinnaga toitmine tõepoolest aitab rasva ladestumist ennetada või on imetamise kasuks otsustavatel emadel üldiselt tervislikum elustiil, mis aitab neil saledana püsida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles