Jalaseen ründab puhkusel, saunas ja trennis

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli hakkab seen külge ujulat külastades.
Sageli hakkab seen külge ujulat külastades. Foto: Marianna Loorents/Õhtuleht
Jalaseen on väga levinud probleem, kuid kindlaid reegleid järgides on selle ennetamine üpris lihtne.

Geniusbeauty jagab nõuandeid, kuidas end erinevates olukordades tüütu haiguse eest kaitsta.

Puhkusel

Ära kunagi hotelli ühisruumides ega basseini läheduses paljajalu kõnni. Oma hotellitoas peaks paljajalu kõndimine siiski ohutu olema, sest usutavasti desinfitseeritakse seda põhjalikult. Ka kuumal rannaliival jalutades on seenega nakatumise tõenäosus minimaalne. Reisil olles võiks iga päev kasutada jaladeodoranti või –puudrit (viimane kaitseb lisaks seenele ka konnasilmade eest).

Saunas

Avalikus saunas ja basseini ääres ei maksa kunagi paljajalu kõndida, sest need on seenele ideaalsed kasvulavad. Enne sauna minekut tuleks jalgadele määrida seenevastast kreemi või geeli, mille kasutamist soovitavad arstid kõigile, kes käivad sageli üldkasutatavates pesuruumides, ujulates või saunades.

Spordisaalis

Ära treeni paljajalu – isegi kui põrandat desinfitseeritakse, ei tehta seda piisavalt sageli ning seenega nakatumise oht on suur. Ka riietusruumis ei maksa paljajalu põrandale astuda, rääkimata duširuumist ja saunast. Pärast duši all käimist tuleks jalad (sealhulgas ka varbavahed) hoolega kuivatada ning panna jalga kuivad sokid ja jalanõud.

Kui seen on kord juba külge hakanud, on selle uuesti ilmnemise tõenäosus ka pärast väljaravimist tavalisest suurem ning sel juhul tuleks ettevaatusabinõudele eriti suurt tähelepanu pöörata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles