Vananemist aeglustav valk võib aidata haigustega võidelda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

California ülikooli teadlased määrasid kindlaks valgu, mis toimib puuviljakärbestel vananemisvastase ja vananemisega kaasnevate haiguste vastase vahendina.


Uurimuses näidati, et inimestel ja kärbestel ühesuguse struktuuri ja biokeemiliste funktsioonidega valk nimega sestriin on vajalik vananemist ja ainevahetust mõjutavate ensüümide reguleerimiseks, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal 

Novaator

 Physorgi.

Sestriinid on erinevatel liikidel väga sarnased ehk kõrgelt konserveerunud valgud, mida rakud toodavad suures koguses stressi korral. Nende valkude funktsioon polnud siiani aga selge.

Värskes uurimuses näidati, et sestriin aktiveerib ensüümi nimega AMPK ja surub alla ensüümi nimega TOR. Mõlemad nimetatud ensüümid on vananemist ja ainevahetust reguleeriva signaliseerimisraja võtmekomponendid, mida on tõestatud paljude mudelorganismide, sealhulgas puuviljakärbeste, usside ja ka imetajate peal.

AMPK aktiveeritakse vastusena kaloritarbimise vähenemisele, mis aeglustab vananemist. TOR aktiveeritakse aga vastusena ületoitumisele, mis kiirendab vananemist. AMPK aktiveerimine surub alla TORi ning ravimid, mis aktiveerivad AMPKd või siis suruvad alla TORi, aeglustavad vananemist mitmetel mudelorganismidel, sealhulgas ka imetajatel.

Varem polnud teada, kuidas keha nende kahe ensüümi aktiivsust ise tasakaalus hoiab, et takistada enneaegset vananemist. Lisaks muutis sestriini täpse funktsiooni uurimise keeruliseks see, et imetajate organismid toodavad seda valku kolme erineva geeni pealt.

Värskes uurimuses kasutati ära avastus, et puuviljakärbsel, kelle AMPK-TOR signaliseerimisrada töötab samamoodi kui imetajatel, on vaid üksainus sestriini geen.

Uurimuse juhtivautor Jun Hee Lee surus maha kärbse sestriini geeni aktiivsuse ning leidis, et kuigi sestriini mittetootvad kärbsed arenesid normaalselt, oli nende AMPK tavalisest madalamalt aktiveeritud, TOR aga üleaktiveeritud. See avastus kinnitas, et sestriin on vajalik raja kontrolli all hoidmiseks. Sestriini puudumisel tekkinud biokeemilise tasakaalu puudus väljendus ka mitmetes vananemisega seotud haigusnähtudes.

«Sestriini puudumisel tekkis noortel kärbestel triglütseriidide kuhjumine, südame arütmia ja lihaste taandareng,» ütlesid teadlased. «Need haigusnähud on hämmastavalt sarnased inimestel vananemisega kaasnevate nähtustega - ülekaalulisus, kehvem südametöö ja lihaskonna taandareng.»

Teadlased näitasid järgnevates katsetes, et AMPK-d aktiveerivad või TORi alla suruvad ravimid kaitsesid ilma sestriinita kärbseid varase vananemise sümptomite eest. Sama toime oli ka antioksüdandina töötava E-vitamiini söötmisel kärbestele.

Nüüd plaanivad teadlased välja selgitada, kas sestriin kontrollib vananemist ja ainevahetust samamoodi ka imetajatel ning kas vead selle valgu tootmisel seletaksid siiani arusaamatuks jäävaid vananemisega seotud haigusnähtusid.

«Võib-olla on tulevikus võimalik sestriinile analoogse ravimiga ennetada vananemisega seotud kudede kahjustusi ning ravida erinevaid vananemisega kaasnevaid haigusi, näiteks sarkopeeniat ja Alzheimeri tõbe,» loodavad teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles