Eestis hakati tegema kõrivähi laseroperatsioone

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahaloomuliste kasvajate puhul on järjekord lõikuslauale kolm kuni neli nädalat.
Pahaloomuliste kasvajate puhul on järjekord lõikuslauale kolm kuni neli nädalat. Foto: Mihkel Maripuu

Kui maailmas on suukaudseid kõri laserkirurgilisi operatsioone tehtud 1970. aastate lõpust, siis Eesti sai vajalikud instrumendid alles mõni kuu tagasi.

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas tehti hiljuti kahekümnes suukaudne kõri laserkirurgiline operatsioon, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Varem tuli Eestis kõrivähi patsientidel piirduda vaid kiiritus- ja keemiaraviga, kuigi laserkirurgiline operatsioon oleks mõnel juhul toonud endaga kaasa märksa vähem tüsistusi.

Esimese laserkirurgilise operatsiooni tegi Põhja-Eesti regionaalhaigla pea- ja kaelakirurg Lauri Maisvee möödunud aasta novembris, samas näiteks Saksamaal tehakse selliseid operatsioone juba 30 aastat.

Patsientide peal harjutamisega siiski tegemist pole, sest doktor Maisvee on omandanud kogemusi mitmel pool maailmas ja kõik operatsioonid on hästi läinud.

Väga palju taolist ravi vajavaid patsiente Eestis pole ja nii piirdub järjekord lõikuslauale pahaloomuliste kasvajate puhul 3-4 nädalaga, healoomulise kasvaja eemaldamiseks tuleb siiski veidi kauem oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles