Heade bakterite ABC

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Piimhappebakterite soodsast toimest meie seedimisele ja immuunsussüsteemile on tõenäoliselt enamik meist kuulnud. Aga kas teadsite seda, et erinevaid piimhappebaktereid on kümneid ning igaühel neist on erinev mõju? Häid baktereid tutvustab bioloog Margo Saaremets.


Lactobacillus acidophilus

- selle bakteri teatud tüvedel on eriti positiivne toime inimese seedesüsteemile. See bakter kuulub ka vaginaalse mikrofloora koostisse, kus aitab hoida madalat pH-taset ning seeläbi ennetada tupeseent ja muid naistehädasid.


L. acidophilus loob happelise keskkonna, mis omakorda aitab kaasa haigusi tekitavate organismide hävimisele ning pidurdab nende paljunemist. Seega saavad head bakterid edumaa ja organismis tekib kiiremini mikrofloora tasakaal.

On uuringud, mis väidavad, et L. acidophilus suudab endaga koos organismist halba kolesterooli väljutada. L. acidophiluse tüvi DDS-1 aitab toota B-grupi vitamiine (nt. B12) ja aitab B-grupi vitamiinidel ka paremini imenduda. Bakter aitab soodustada ka kaltsiumi ainevahetust, mis on oluline näiteks osteoporoosi ennetamiseks.

Bacillus coagulans - selle bakteri toime sarnaneb L. acidophilusele, kuid kuna suur osa L. acidophilustest hukkub läbides happelist maokeskkonda, siis B. coagulans läbib mao ja suundub soolestikku sealsesse mikrofloorasse tasakaalu looma ja seda ka säilitama.

Bakter toodab soolestikus piimhapet, millega surub maha ebasoovitavad mikroorganismid ja aitab takistada nende paljunemist. Uuringutes on leitud, et B. coagulans aitab normaliseerida kolesterooli taset.

Lactobacillus bulgaricus - see kõige esimesena avastatud piimhappebakter aitab peensoole mikrofloora puhta ja tasakaalustatuna hoida. Suudab lõhustada laktoosi lihtsamateks suhkruteks, mistõttu sobib ka neile, kes laktoosi ei talu. Bakter toodab piimhapet ja aitab luua happelise keskkonna, mis on ebasoodus n-ö pahadele bakteritele.

Bifidobacterium bifidum - sellel bakteril on tugev omadus lagundada süsivesikuid ja laktoosi. Sünteesib piim- ja äädikhapet, millega tekitab soolestikku happelisema keskkonna ja muudab sellega keskkonna ebasoodsaks kahjulikele mikroorganismidele. Aitab imenduda luurakkude ainevahetuseks vajalikul kaltsiumil, südame ja närvisüsteemi tööks vajalikul magneesiumil, luude tugevuseks vajalikul tsingil.

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus - inimesed, kellel on piimasuhkru talumatus, ei saa piima juua, ent saavad süüa hapendatud piimatooteid (jogurt, juust, kohupiim), sest seal on laktoos lagundatud lühemaahelaliseteks suhkruteks.

Streptococcus thermophilus aitab just sellel põhjusel laktoositalumatusega inimestel piima juua. Selleks, et Streptococcus thermophiluse bakterid paljuneksid, on oluline tarbida ka Lactobacillus bulgaricust. Bakter suudab mao happelises keskkonnas ellu jääda ning hakata paljunema peensooles - ehk patsient võib antud heast bakterist abi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles