Teadlased: lahkus on nakkav

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkus levib inimeselt inimesele.
Lahkus levib inimeselt inimesele. Foto: Yuri Arcurs/PantherMedia
USA uurijad leidsid, et inimesed, kellega käituti lahkelt, näitasid seda ka teiste suhtes üles.

Seejuures levib lahkus grupis ülikiirelt ning terve kollektiivi mõjutamiseks piisab vaid paarist inimesest, kes omavahel koostööd teevad, kirjutab Healthday.

Sellele järeldusele jõuti, pannes inimesed osalema katses, kus neil tuli mängida mängu, mis võimaldas koostöö tegemist. Inimesed, kellele mängu käigus raha annetati, annetasid suurema tõenäosusega ka ise järgmistel mängukordadel teistele osalejatele.

See tekitas doominoefekti, kus ühe inimese lahkus levis edasi kolmele ning neilt omakorda üheksale inimesele ja nii edasi.

Uurimisrühma kuulunud California ja San Diego ülikoolide ning Harvardi meditsiinikooli teadlased on veendunud, et lahkus jääb seda kogenud inimestesse püsima.

«Sa ei muutu tagasi selleks isekaks inimeseks, kes sa enne olid,» ütles uurimisrühma kuulunud populatsiooni- ja terviseuuringute ekspert ning politoloogia abiprofessor James Fowler.

Ta ütles, et pärismaailmas võib lahkusega «nakatuvate» inimeste arv katses saadud tulemusest väiksem või suurem olla, kuid idee, et lahkete tegudega saab mõjutada täiesti võõraid inimesi, on äärmiselt põnev.

«Me saame otsese andmiskogemuse ja näeme inimeste vahetuid reaktsioone, aga tavaliselt me ei näe, kuidas meie lahkus läbi me sotsiaalse võrgustiku tulvab ja mõjutab kümnete, võib-olla isegi sadade inimeste elusid,» selgitas Fowler.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles