Iseendale truuks jäämine parandab romantilisi suhteid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimestel, kes jäävad oma loomusele truuks, on paremad romantilised suhted.
Inimestel, kes jäävad oma loomusele truuks, on paremad romantilised suhted. Foto: PantherMedia / Scanpix

Ameerika teadlaste tehtud uuring näitas, et inimestel, kes jäävad iseendale truuks, on paremad romantilised suhted.


Uuringus vaadeldi, kuidas romantilist suhtlust mõjutas inimeste võime ennast selgelt ja objektiivselt näha, käituda vastavalt oma uskumustele ning suhelda teistega ausalt ja avameelselt, kirjutab

Physorg

.

Tulemused näitasid, et tudengeil, kes jäid oma loomusele truuks, olid teistest positiivsemad suhted.

«Endale truuks jäädes on intiimseid suhteid üles ehitada hoopis lihtsam ning see muudab inimeste suhted tunduvalt täiuslikumaks,» selgitas uuringu juhtautor ning Ohio ülikooli psühholoogia professor Amy Brunell.

Uuringus osaled 62 heteroseksuaalset tudengipaari. Osalejad pidid täitma põhjalikud küsimustikud kolme sessiooni jooksul, mis tehti kahenädalaste vahedega.

Esimeses osas uuriti inimese isiksust ning seda, kuivõrd truuks nad iseendale jäid. Teises osas pidid osalejad hindama oma suhet - kui hästi see toimib, kuivõrd palju on inimene nõus oma partneriga oma tunnetest rääkima ning kas neil on teise ees saladusi. Kolmandal sessioonil hinnati suhtega rahulolu ning isiklikku heaolu.

Nii naised kui mehed, kes ütlesid, et nad on iseendale truud, käitusid partneriga intiimsemalt ning vähem destruktiivsel moel, millest tulenevalt olid nende inimeste suhted positiivsemad. Pealegi leidsid sellised inimesed, et nende isiklik heaolu on suurem.

«Tavaliselt kipuvad lähedaste suhete puhul intiimsuses olema juhtrollis naised. Ning kui mees tahab avatud ja ausat suhet, muudab see naiste töö lihtsamaks,» selgitas Brunell.

Uuring kinnitas ka varasemate uurimuste tulemusi, et kui mees ja naine suhtlevad omavahel konstruktiivselt, on partnerid oma suhtega sellevõrra rohkem rahul.

Burnell lisas, et iseendale truuks jäämine ei tähenda seda, et sa aktsepteerid kõiki oma vigu ega püüagi positiivseid muutusi teha, ent inimene peaks olema teadlik nii oma piiridest kui ka parendamist vajavatest külgedest.

«See ei tohiks olla väga üllatuslik, et iseendale truuks jäämine on nii naiste kui meeste puhul otseselt seotud tervete ja õnnelike suhetega,» ütles uuringu autor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles