Optimism tugevdab immuunsüsteemi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Optimism on tervisele hea: teadlased näitasid, et oma tuleviku suhtes positiivsemalt meelestatud tudengite immuunsüsteem töötas tõhusamalt.


Varasematest uurimustest on selgunud, et näiteks südamesiirdamise läbi teinud patsiendid paranevad kiiremini, kui nad operatsiooni õnnestumisse usuvad. Pole aga selge, kuidas optimism tervist mõjutab, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

Physorg.

Ajakirjas Psychological Science avaldatud uurimuses osales 124 õigusteaduste esmakursuslast, keda uuriti kuue kuu jooksul viiel korral.

Iga kord pidid tudengid vastama küsimusele, kui heaks nad oma väljavaateid ülikoolis peavad. Seejärel süstiti neile ainet, mis kutsub esile immuunvastuse ning kaks päeva hiljem mõõdeti paistetuse suurust süstimiskohal.

Eeldati, et suurem paistetus tähendab tugevamat immuunvastust. Kuna immuunvastus on keerukas ja koosneb mitmest erinevast osast, saab sellise testiga mõõta siiski ainult ühte osa immuunsüsteemist.

Tudengite üldine suhtumine ellu ei seostunud erinevustega immuunvastuse tugevuses. Tudengite igapäevaste ootuste muutumine oli aga immuunvastusega oluliselt seotud.

Optimistlikumatel aegadel oli tudengitel tugevam immuunvastus, pessimistlikumatel aegadel aga nõrgem. Seega võib positiivne meelestatus mingil ajahetkel või mingi kindla asja suhtes kaitsta inimest osa nakkuste eest.

«Ma ei arva, et inimesed peaksid oma tuleviku suhtes ebarealistlikult positiivsed olema,» ütles üks uurimuse läbiviijatest, Kentucky ülikooli psühholoog Suzanne Segerstrom. «Tundub aga, et veidi optimismi tuleb tervisele ainult kasuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles