Meeste ja naiste luupainajad on erinevad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised näevad õudusunenägusid pigem seksuaalsest ahistamisest või lähedaste surmast.
Naised näevad õudusunenägusid pigem seksuaalsest ahistamisest või lähedaste surmast. Foto: Panther Media / Scanpix

Saksamaa teadlaste tehtud ühe kõigi aegade suurima õudusunenägude uuringu tulemused näitasid, et naiste ja meeste õudusunenäod on selgesti erinevad.


Kuigi unenäod ei pruugi igapäevaeluga otseselt seotud olla, peegeldavad nad tõenäoliselt siiski inimese sügavamaid muresid ning emotsioone, kirjutab

Physorg

.

Luupainajad esinevad tavaliselt REM-une faasis. Dr Michael Schredli tehtud uuringus osales üle 2000 inimese, kellel paluti kirjeldada oma halbu unenägusid.

48 protsenti osalejaist ei kogenud luupainajaid üldse, kümme protsenti ütles, et neil esineb õudusunenägusid mõnel korral aastas ja pea viis protsenti kinnitas, et neil on kohutavaid unesid vähemalt iga paari nädala tagant.

Peamised luupainajalikud teemad olid kukkumine, hiljaks jäämine, halvatus või tagaajamine ning lähedaste poolt maha jätmine.

Meeste puhul esines rohkem tööta jäämise või vägivallaga seotud unenägusid ning naiste painajate teemadeks olid pigem seksuaalne ahistamine ja lähedaste surm. Naistel esines rohkem ka unenägusid, kus nad jäid oma juustest või hammastest ilma.

Dr Schredl seletas, et halvatuse, kukkumise ja tagaajamise unenäod ei ole tavaliselt vastavuses inimese igapäevaelu kogemustega, need pigem peegeldavad inimese ärkveloleku hirme.

Näiteks võib unes tagaajav koletis viidata mõnele hirmutavale ülesandele reaalsuses, mida inimene hea meelega vältida tahaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles